TAB Gıda halka arzı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.
Bu yazımızda TAB Gıda’nın halka arz özelliklerini; şirketi, yatırımlarını ve detaylarını inceleyeceğiz.
TAB Gıda Ne İş Yapar?
Şirket, 29 Temmuz 1994 tarihinde kurulmuştur. TAB Gıda ve bağlı ortaklıklarının ana faaliyet konusu; Burger King, Popeyes, Arby’s, Sbarro, Usta Dönerci, Usta Pideci ve Subway markaları altında, franchise lisansı verme ve hamburger, tavuk, pizza, sandviç, döner ve pide restoranları işletmeciliğidir.
Hizmet Alanları ve Lokasyonlar: TAB Gıda, AVM’ler başta olmak üzere cadde restoranları, havalimanları ve otoyollar üzerinde açılan restoranlar ile hizmet vermektedir.
Satış Kanalları: Ürünlerinin satışını iki ana kanal üzerinden gerçekleştirmektedir. Ana satış kanalı, restoranda yapılan banko satışları olup hem kendi işlettiği restoranlar hem de franchise’lar aracılığıyla satışlarını gerçekleştirmektedir. Bunun yanında ürünlerinin satışını üçüncü taraf paket servis sağlayıcılar aracılığıyla paket servis kanalından da gerçekleştirmektedir.
Restoran Sayısı: 31.12.2022 tarihi itibarıyla sistem genelinde 1.468 adet restoran ile hizmet vermektedir.
Coğrafi Dağılım: Şirket; Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Kuzey Makedonya ve Gürcistan coğrafyalarında hizmet vermektedir.
TAB Gıda Halka Arz Fiyatı Ne Kadar?
TAB Gıda hissesi 130 TL’den halka arz olacak.
TAB Gıda Ne Zaman Halka Arz Olacak?
TAB Gıda’nın halka arz başvurusu 18,19,20 Ekim olarak açıklandı. Talep toplama süresi ise 3 gün oldu.
TAB Gıda Sembolü Ne Olacak? TAB Gıda Borsa Kodu
TAB Gıda hissesinin sembolü “TABGD” olarak belirlendi
TAB Gıda Halka Arz Büyüklüğü Ne Kadar?
TAB Gıda Malzemeleri halka arzının büyüklüğü 6,8 milyar TL olarak açıklandı.
TAB Gıda Halka Açıklık Oranı Ne Kadar?
TAB Gıda’nın halka arz açıklık oranı 20,09%’tir. Toplamda 52.500.000 adet lot dağıtılacaktır.
TAB Gıda Katılım Endeksine Uygun Mu?
TAB Gıda katılım endeksine uygundur.
TAB Gıda Halka Arzı Oransal mı Yoksa Eşit mi Olacak?
TAB Gıda halka arzı bireysele eşit dağıtım olarak gerçekleşecektir.
Katılıma Göre Düşebilecek Pay Miktarları
– 1.7 Milyon katılım 24 Lot (3120 TL).
– 2.1 Milyon katılım 19 Lot (2470 TL).
– 2.9 Milyon katılım 14 Lot (1820 TL).
– 3.3 Milyon katılım 12 Lot (1560 TL).
– 4.1 Milyon katılım 10 Lot (1300 TL).
TAB Gıda’nın Finansal Gücü
2022 yılında şirketin konsolide hasılatı 8.620 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu, 2021 yılına göre 125%’lik bir artışı temsil etmektedir. 2021’de 3.834 milyon TL olan hasılat, 2022 yılında 8.620 milyon TL’ye yükselmiştir. Bu artışın ana kaynakları; restoran satışları, franchise gelirleri ve diğer satışlardaki artışlardır.
Ana Artış Faktörleri: Bu artışlar, esas olarak mevcut restoranların satışlarının artması, yıl içerisinde yeni açılan restoranlardan gelen fiş sayılarının etkisi ve fiyatlar genel seviyesinde yaşanan artışların etkilerinden kaynaklanmıştır.
Restoran Satışları: 2022 yılında restoran satışları, 2021 yılına kıyasla 127% oranında artmıştır. COVID-19 pandemi etkilerinin azalması ve mevcut restoranların satış büyümeleri, fiş sayılarındaki artış ile yıl içerisinde yeni restoran açılışlarından elde edilen satışlar bu artışın ana katkılarıdır. Şirket, 2021 yılında 919 olan restoran sayısını, 2022 yılında 934’e çıkarmıştır.
Franchise Gelirleri: Franchise gelirleri, franchise restoranlardan elde edilen gelirlerdir. Bu gelirler, Royalty Bedeli, Ekipman ve Demirbaş, Kira Bedeli, Sisteme Giriş Bedeli ve Proje Onay Bedeli’nden oluşmaktadır. 2022 yılında franchise gelirleri 100% oranında artmıştır. Yıl içerisinde yeni açılan franchise tarafından işletilen restoranların hasılata olan etkisi de bu artışın nedenlerindendir. Şirket, 2021 yılında 365 olan franchise verilen restoran sayısını, 2022 yılında 536’ya çıkarmıştır.
2021 Yılında Şirket Hasılatı ve Franchise Gelirleri: 2021 yılında şirketin konsolide hasılatı 3.834 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Bu, 2020 yılına göre 77%’lik bir artışı temsil etmektedir. 2020 yılında 2.167 milyon TL olan hasılat, 2021 yılında 3,834 milyon TL’ye yükselmiştir. 2021 yılında franchise gelirleri 109% oranında artmıştır. Yeni açılan, franchise tarafından işletilen restoranların hasılata olan etkisi de bu artışın nedenlerindendir. Şirket, 2020 yılında 325 olan franchise verilen restoran sayısını 2021 yılında 365’e çıkarmıştır.
(Kaynak: TAB Gıda Taslak İzahname)
TAB Gıda Taahhüt, Fiyat İstikrarı ve Hedefleri
- Borsada işlem görmeye başladıktan sonraki 180 gün içerisinde herhangi bir bedelli/bedelsiz sermaye artırımı yapılmayacak.
- 1 yıl boyunca ortaklar tarafından halka arz fiyatının altında bir fiyattan pay satışı yapılmayacak.
- 30 gün boyunca fiyat istikrarı planlanmaktadır.
(Kaynak: TAB Gıda Onaylı İzahname)
TAB Gıda Kimin?
TAB Gıda şirketinin 5 bireysel ve 2 kurumsal olmak üzere toplamda 7 ortağı bulunmaktadır.
Şirkette en yüksek 3 pay oranına sahip isim büyükten küçüğe doğru; 18,2% ile Erhan Kurdoğlu, 17,4% ile Korhan Kurdoğlu ve son olarak 14,9% ile ELQ Investors VIII Ltd’dir.
Halka Arz Gelirleri Nerede Kullanılacak?
TAB Gıda’nın halka arzı ile elde edeceği gelirlerinin kullanım alanları şöyle:
40% Yatırım Finansmanı
Şirketin portföyüne yeni restoranlar eklenmesi ve bu restoran yatırımlarının finansman amacıyla değerlendirilmesi, mevcut restoranların yenileme yatırımlarının yapılması planlanmaktadır.
25% Yenilenebilir Enerji Yatırımları
Enerji maliyetleri, şirketin maliyetleri içinde önemli bir paya sahiptir. Bu maliyetleri dengeleyebilmek için şirket, Güneş Enerjisi Santrali projesi kurmayı amaçlamaktadır. Şirketin sahibi olduğu ve 18 farklı EDAŞ bölgesinde bulunan 238 adet elektrik aboneliği kendi üzerine kayıtlı olup geri kalan restoranlar alışveriş merkezi içerisinde süzme sayaç üzerinden enerjilenmektedir. Şirket, Elektrik Piyasasından Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği 5.1.h maddesi kapsamında aboneliği şirket üzerine olan 238 restoranda tüketilen enerjiyi 2 ya da 3 farklı noktada kurulacak arazi tipi güneş enerjisi santrali kurarak üretmeyi planlamaktadır. Bahsi geçen 238 restoranın yıllık tüketimi yaklaşık 60 milyon kWh’dir. Bu tüketimi karşılayabilmek için ortalama 20 Megawatt’lık bir güneş enerjisi santrali kurulması planlanmaktadır.
20% Finansal Borçluluk Seviyesinin Azaltılması
Şirket, net işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için kısa ve orta vadeli krediler kullanmıştır. Bu doğrultuda şirket, halka arz gelirlerinin yaklaşık 35%’lik kısmıyla finansal borçlarını kapatmayı planlamaktadır. Finansal borçluluk seviyesinin düşürülmesinin amacı, şirketin kredi borç anapara miktarının ve faiz yükünün azaltılması ile mali yapısının güçlendirilmesidir.
15% Dijitalleşme ve Teknoloji Yatırımları
Şirket, dijitalleşme kapsamında IT altyapısını güçlendirmek ve yeni teknolojiler için yatırımlar yapmayı planlamaktadır.