Etiket: AFAD

  • Bir günde iki kez sallanan İzmir’e Naci Görür’den uyarı!

    Bir günde iki kez sallanan İzmir’e Naci Görür’den uyarı!

    Cumartesiyi pazara bağlayan gece AFAD verilerine göre; Ege Denizi’nde 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Görür depremle ilgili sosyal medya hesabından bir görsel paylaşarak uyarı yaptı.

    AFAD, cumartesiyi pazara bağlayan gece Ege Denizi’nde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.

    Akabinde dün akşam saatlerinde İzmir’den de hissedilen 3.9’luk deprem sonra sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, Ege denizinin tabanına işaret etti.

    Dün akşam saatlerinde Ege Denizi Kuşadası Körfezi açıklarında meydana gelen deprem, İzmir’de de hissedildi. 3.9 büyüklüğündeki depremin ardından Profesör Doktor Naci Görür, uyarılarda bulundu. Görür, fay hatlarına işaret ederek, “Ege Denizi’nde çok sayıda gerilmeli fay bulunuyor” dedi.

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın verilerine göre, Ege Denizi Kuşadası Körfezi açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, saat 20.09’da kaydedildi ve yerin 7.7 kilometre derinliğinde olduğu belirtildi. İzmir’de de hissedilen bu deprem sonrasında Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından uyarılarda bulundu.

    Bir önceki gece gerçekleşen depremi işaret eden, büyüklüğü 4,4 olarak veren ve bölgeyle ilgili bir de görsel paylaşan Görür şu ifadeleri kullandı: “Ege’de 4,4 büyüklüğünde bir deprem oldu. Görece derin bir deprem yaşandı. Deniz batimetrisinden de anlaşıldığı üzere, Kuzeydoğu-Güneybatı uzanımlı bir fay hattı üzerinde gerçekleşti. Ege Denizi’nin tabanı, çok sayıda gerilmeli fayla dolu” dedi.

    Naci Görür, Van’da meydana gelen depremle ilgili ise şu değerlendirmeyi paylaştı: “13 saat önce Van/ Çolpan’da 4,0 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem, Erciş ve Karayazı Fay Zonları arasında sığ bir şekilde gerçekleşti. Bu bölge, 2011 yılındaki Van Depremi sırasında belirli bir hasar görmüştü.”

  • Bursa’nın içinden geçen yeni bir fay keşfedildi: 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir

    Bursa’nın içinden geçen yeni bir fay keşfedildi: 7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir

    Bursa’daki aktif fay hatları üzerine yapılan çalışmada, daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir Fayı keşfedildi. Uzmanlar bu fay hattının 7.3 büyüklüğünde deprem üretebileceği konusunda da uyarıda bulundu.

    Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi, Bursa’da içlerinde yeni keşfedilen fayın olduğu diri fay hatlarını inceledikleri ortak bir çalışma gerçekleştirdi.

    Çalışma kapsamında Kayapa’dan Yenişehir arasında 25 noktada sismik ölçüm alındı. Ölçümler sonucunda daha önce aktif fay hattı haritalarında yer almayan 95 kilometre uzunluğunda, 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip aktif bir fayın olduğu tespit edildi.

    AFAD tarafından desteklenen çalışma, henüz yayınlanmadı. Çalışmanın adı: Jeolojik ve Jeofizik metotlarla yeni keşfedilen 1855 Bursa depremlerinin olası kaynağı: Kuzey Anadolu Fay Zonu Güney koluna ait Çek-Ayır havzalarını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı.

    Çalışma kapsamında yeraltının haritası çıkarıldı, fay hattının geçtiği yerler tespit edildi. Çek-Ayır havzasını biçen Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde Kayapa bölgesinden Bursa Ovası’na uzanan kısmı 40 kilometre uzunluğunda, doğu kesiminde Yenişehir’e devam eden kolu 55 kilometre uzunluğunda. Kayapa Deresi’nden Bursa-batı havzasına uzanan fay, şehir merkezine Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek ulaşıyor.

    Fay, şehir merkezinden doğuya doğru Kumluk alanı güneyinden ve Gürsu kuzeyinden geçerek Çataltepe kuzeyinde Bursa-Ankara yolu üzerinde kendini gösteriyor. Daha doğuya doğru Erdoğan mezarlık alanı ve Seymen kuzeyinden geçerek Yenişehir Ovası’na uzanıyor. Fay, Yenişehir havzası doğusunda Toprakdere Fayı ile birleşiyor. Fayın toplam uzunluğu 95 kilometre olarak belirtiliyor.

    Olası bir depremin kaç büyüklüğünde meydana geleceğinin hesaplanması için fay hattının bölgedeki gerilimi ve tarihsel süreçte ürettiği depremler incelendi. Bursa’da tarihsel deprem kayıtlarına göre, son üç hasar yapıcı deprem 19 Nisan 1850, 28 Şubat 1855 ve 11 Nisan 1855 tarihlerinde meydana gelmiş. Projede, 1855 yılında meydana gelen depremlerin kaynağının Kayapa-Yenişehir Fayı’nın (KYF) batı bölümünde olduğu değerlendiriliyor.

    KYF’nin Yenişehir bölümünde, tarihsel kaynaklarda en son hasar gerçekleşen 1400 yılındaki depremden bu zamana 624 yıldır bir kırılma olmadığı belirtiliyor. Fay hattında kırılma olmaması deprem ihtimalini de güçlendiriyor. Fay üzerindeki kayma hızı yılda maksimum 8.8 milimetre, minimum 3.0 milimetre olarak değerlendiriliyor.

    Bu verilerle gerçekçi senaryoya göre, 1855 depremleri ile yırtılmış olan KYF batı bölümü günümüzde 6.5-6.8 büyüklüğünde deprem üretme kapasitesine sahip olduğu ortaya kondu. 1855 depremleri ile kırılmamış olduğu tahmin edilen KYF doğu bölümü ise günümüzde 6.9-7.3 büyüklüğünde deprem üretebilir.

    GazeteDuvar’dan Pelin Akdemir’e konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, yeni keşfedilen fay hattının 2012 yılında açıklanan aktif fay hattı haritalarında yer almadığını açıkladı. “Bu alüvyonun altında kalan bir fay. Ancak böyle detaylı bir çalışmayla belli olabilirdi” diyen Er, alüvyon zeminin depremin etkisini büyüttüğünü söyledi.

    Er, “Bursa Ovası’nda 700 metreye varan bir alüvyonal zemin var. Şuna benziyor; bir bardağa su alın. Bardağı masaya koyun. Bardak durduğu halde su nasıl sallanmaya devam ediyorsa alüvyon zeminlerde de böyle oluyor. İzmir’de ve 6 Şubat’ta bunu gördük. 6 Şubat depremi Maraş’ta oldu, en çok hasar Hatay’da var. 200 kilometre mesafe var ama en çok hasarın olduğu yer zeminle bağlantılı. Alüvyon zeminlerin depremi büyütme özelliği var” diye konuştu.

    ‘624 YILLIK BİR SUSKUNLUK VAR’

    Yenişehir Ovası’ndaki en son depremin 1400 yılında olduğunu hatırlatan Er, “624 yıllık bir suskunluk var. Biriken kayma 5,4 metre ve 7,3 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var. Bir bütün halinde kırılırsa etkisi 7,05 olacak. Bu senaryo, bu fayla geçerli. Yaklaşık 400 yıldır suskun olan bir de İznik’ten geçen, Gemlik’ten ve Mudanya’dan devam eden, 5 ve üzerinde deprem üreten fay hattı var” dedi.

    Bir fay hattının geçmişteki davranışını inceleyen ve gelecekteki deprem tehlikesini belirleyen Paleosismolojik çalışmalarının Bursa’da yapılmadığına dikkat çeken Er, fay hattı üzerinde binaların olmaması gerektiğini belirtti.

    Er, şöyle devam etti: “Şu anda Bursa’da fay hattı üzerinde bina yapmanın herhangi bir sakıncası yok. Oysa Bursa’da çok fazla fay hattı var. Kaç binanın fay hattı üzerinde olduğunun çalışılması lazım. Bursa’da sadece Büyükorhan, Harmancık ve Keles ilçelerinde fay hattı yok. Diğer her ilçenin kendi adıyla anılan fay hattı var.”

    Er, tüm afet risklerinin haritalarda belirtildiği mikrobölgeleme çalışmalarının Bursa’da yapılmadığını sözlerine ekleyerek kentsel dönüşümün söz konusu çalışmas sonrası yapılması gerektiğini belirtti.

  • İzmir depremi sonrası Naci Görür’den açıklama: Normal fay üzerinde

    İzmir depremi sonrası Naci Görür’den açıklama: Normal fay üzerinde

    Kuşadası körfezinde merkez üssü İzmir’in Menderes ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası Yer Bilimci ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür’den ilk yorum geldi.

    AFAD, saat 08.19’da Ege Denizi’nde, merkez üssü İzmir’in Menderes ilçesi olan 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı.

    Sarsıntı yerin 8,5 kilometre derinliğinde kaydedildi. Yer Bilimci ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, deprem sonrası sosyal medya hesabından ilk yorumu yaptı.

    Sarsıntı yerin 8,5 kilometre derinliğinde kaydedildi. Yer Bilimci ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, deprem sonrası sosyal medya hesabından ilk yorumu yaptı.

    Deprem uzmanı Prof. Dr. Görür sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kuşadası Körfezi’nde 5,1 deprem oldu. Bu körfez kuzey ve güney sınırları boyunca normal faylarla sınırlı. Bu fayları kd-gb uzanımlı kesen doğrultu atımlı fay sistemleri de var. Deprem kuzey kenara yakın ve olasılıkla normal fay üzerinde” diye yazdı.

    https://twitter.com/nacigorur/status/1751149763003658392

  • Meteoroloji ve AFAD’tan İzmir için kritik uyarı! Kuvvetli yağmur geliyor…

    Meteoroloji ve AFAD’tan İzmir için kritik uyarı! Kuvvetli yağmur geliyor…

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD bugün akşam saatlerinden sonra İzmir, Aydın, Manisa, Muğla ve Balıkesir’in batı ilçelerinde çok kuvvetli ve şiddetli sağanak yağış; Karadeniz Bölgesi’nde ise kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini belirterek vatandaşları yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyardı.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü; İzmir, Aydın, Manisa, Muğla ve Balıkesir’in batı ilçelerinde çok kuvvetli ve şiddetli; Çanakkale’nin güneyiyle Balıkesir, Bursa çevrelerinde kuvvetli yağış; Trabzon, Rize, Giresun, Ordu ve Samsun çevreleriyle Sinop’un iç kesimleri, Çorum, Amasya, Tokat, Kastamonu, Bolu ve Karabük çevrelerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısında bulundu.

    Meteoroloji’nin konuya ilişkin bugün yaptığı iki açıklama şöyle:

    “Son değerlendirmelere göre; bugün akşam saatlerinden sonra batı kesimlerde başlayacak olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların İzmir, Aydın, Manisa, Muğla ve Balıkesir’in batı ilçelerinde çok kuvvetli ve şiddetli (51-100 kg/m2), Çanakkale’nin güneyi ile zamanla Balıkesir, Bursa çevrelerinde kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

    Öte yandan AFAD da İzmirlilere uyarı mesajı gönderdi.

    Mesajda şu ifaelere yer verildi:

    “Meteorolojiye göre bu akşam ve yarın İzmir’de çok kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım ve kuvvetli rüzgara karşı tedbirli olun”

  • Malatya’da 4,6 büyüklüğünde deprem | Son depremler

    Malatya’da 4,6 büyüklüğünde deprem | Son depremler

    AFAD’dan son dakika deprem açıklaması geldi. Malatya’da merkez üssü Yeşilyurt ilçesi olan 4,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

    AFAD’dan son dakika deprem açıklaması geldi.

    Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde 4,6 büyüklüğünde bir deprem oldu.

    Saat 12.34’teki depremin derinliği 17,3 kilometre olarak kaydedildi.

    ANLIK CANLI SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

    Çevre ilçe ve illerde de hissedilen sarsıntı paniğe neden oldu. İlk belirlemelere göre herhangi bir olumsuz durum yok, incelemeler ise sürüyor.

    MALATYA DÜN DE SALLANDI

    Malatya’da dün de merkez üssü Doğanşehir ilçesi olan 4,3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremin herhangi bir yıkıma ve hasara neden olmadığı açıklanmıştı.

     

  • Türkiye’nin diri fay haritası güncellendi: En riskli alanlar hangi bölgede?

    Türkiye’nin diri fay haritası güncellendi: En riskli alanlar hangi bölgede?

    Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde depremler olmaya devam ederken, MTA tarafından Türkiye’nin diri fay haritası da güncellendi.

    Yapılan araştırmada 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunurken, birinci derece risk altında olan şehirler; İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt oldu.

    MTA, yenilenmiş diri fay hattı haritasını paylaştı.

    Diri fay hatları ve riskli bölgelere ilişkin araştırmalar yurt genelinde gerçekleşen peş peşe depremler sonrası yoğunlaştı.

    Türkiye’de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

    BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

    Haritaya göre bu iller şöyle: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

    İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

    İkinci derecen riskli illerse şöyle: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

    Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

    NTV yayınında Türkiye’deki deprem üretebilen fayları anlatarak risk haritasını yorumlayan Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

    “Dünyanın oluşundan bugüne hep faylar var olagelmiştir. Bunların içerisinde son 11 bin yılda 11 bin 800 yılda deprem üretmiş faya diri fay diyoruz.

    “TÜRKİYE’DE RİSKSİZ YER YOK”

    “Haritalara baktığımızda Türkiye’de risksiz yer yok. Deprem ülkesiyiz, dolayısıyla Türkiye’nin herhangi bir yerinde 4-5 büyüklüğünde deprem olması bizler açısından şaşırtıcı değil.

    Ancak Türkiye’nin 3 tane önemli fayı var. Bunlardan bir tanesi Kuzey Anadolu Fayı; Bingöl Karlıova’dan başlayan, Karadeniz’e doğru uzanan Marmara Denizi’ni geçen ve oradan Kuzey Yunanistan’a kadar uzanan fay.

    Bin 600 kilometre boyunda dünyanın en önemli faylarından bir tanesi. İkinicisi Doğu Anadolu Fayı; bu yıl bize çok büyük acılar yaşatan 6 ve 20 şubat depremlerini yapan Bingöl Karlıova’dan başlıyor Hatay’a kadar gelip oradan Ölüdeniz fayıyla birleşerek Kızıldeniz’e uzanıyor. Bu da 650-700 kilometre boyunda.”

    “Kuzey Anadolu Fayı’nın kırılmamış bir parçası var, Erzincan biliyorsunuz. 1939’da çok büyük depremle sarsıldı ardından 1992’de Erzincan Ovası’nın doğu ucunda deprem meydana geldi. 1939’da da Kargapazarı dediğimiz fay kırılmıştı. 1784’te deprem üretmiş o günden bu güne 250 yılın üzerinde bir süre geçmiş, deprem olduğu takdirde de 7.2-7.4 büyüklüğünde deprem üretmesini beklediğimiz bir fay.”

    “İSTANBUL’DA DİRİ FAY YOK”

    “İstanbul’a baktığımızda içinde diri fay yok, bilinen bir diri fay yok. Kuşkulanılan bir-iki fay var ama geçmişte çok büyük deprem üretmiş faylar değil. Ama baktığımızda İstanbul 1509’da 1766’da Marmara Denizi içerisinden geçen fay nedeniyle ciddi anlamda sarsılmış, hasar görmüş bölge. İçinde fay olmasa bile uzağındaki fayın sarsıntısıyla hasar görmüş ve hasar görme olasılığı da yüksek olan bir ilimiz.”

    “İstanbul’da 1 milyon 166 tane bina var. Bir deprem olduğu takdirde bunun 750 bin tanesinin hasar görmesi, 80-90 bin tanesinin de çok ciddi hasar görmesi bekleniyor. Bu çok büyük bir rakam. Bu rakamın üzerine yoğunlaşıp binaları artık elden geçirmek kenti tümüyle dayanıklı hale getirmek varken deprem olmayacak söylemleri insanları rehavete itebilir. Bu anlamda da tehlikelidir.”

    Marmara çevresinde bir deprem bekliyoruz. Bingöl Yedisu’da bir deprem bekliyoruz. Kıbrıs’a doğru belki Hatay’ın açıklarında bir deprem bekliyoruz. Nerenin daha yüksek tehlike altında olduğu belli, nerelerin öncelikle dönüştürülmesi gerektiği de belli.”

     

  • Balıkesir’de 3,6 büyüklüğünde deprem

    Balıkesir’de 3,6 büyüklüğünde deprem

    AFAD’dan son dakika deprem açıklaması geldi. AFAD verilerine göre 07.21’de Balıkesir Altıeylül’de 3,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

    AFAD’dan son dakika deprem açıklaması geldi.

    Afet ve Acil Yönetim Başkanlığı (AFAD) verilerine göre saat 07.21’de merkez üssü Balıkesir’in Altıeylül ilçesinde Richter ölçeğine göre, 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

    Zeminden 6.92 kilometre derinlikte meydana gelen deprem, Balıkesir merkezin yanı sıra çevre ilçelerde de hissedildi.

    ANLIK CANLI SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

    Sarsıntı paniğe yol açarken, ilk belirlemelere göre herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

    AFAD ve ilgili kurum görevlileri saha çalışması başlattı.

  • Prof. Naci Görür: İstanbul depreminin şiddeti Haliç’ten Silivri’ye kadar 9’u bulacak

    Prof. Naci Görür: İstanbul depreminin şiddeti Haliç’ten Silivri’ye kadar 9’u bulacak

    Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremiyle ilgili yeni yaptığı açıklamada “Marmara Denizi’nden kıyıdan başlayarak ilk 10 kilometrelik bir şerit düşün. Orada çok daha fazla sıkıntı olacak. Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç’ten Silivri’ye kadar 9 şiddetini bulacak” dedi.

    Prof. Dr. Naci Görür, Sözcü gazetesinden İpek Özbey’e İstanbul depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

    Bazı uzmanların Marmara Denizi’ndeki fayın ölü bir hat olduğunu söylemesi üzerine Naci Görür “İsim vermeyeceğim ama onlar uzman değil. Bilimsel de değil. Uzman dediğin zaman konuştuğu konu üzerinde çalışmış, gözlem yapmış, veri toplamış, o verileri incelemiş, yorumlamış, bilim süzgecinden geçmiş, çalışması uluslararası saygın bir dergide yayınlanmış olmalı. Bu bilimsel bir çalışmadır ve dolayısıyla bir uzmanın yapabileceği bir şeydir.” dedi.

    İSTANBUL DEPREMİYLE İLGİLİ VERİLEN ORANLAR NE ANLAMA GELİYOR?

    -Jeolojide hemen her şey olasılık yüzdesiyle konuşulur. Dünyanın bütün davranış şeklini biz tam olarak söyleyemiyoruz, matematik gibi değil. Hep ‘olabilir’ demek lazım. Olmayabilir de çünkü, yarın olmaz, üç gün sonra olur. Dünya insanın düşündüğü gibi davranmıyor.

    Yüzde 47, Parsons, 2000 senesinde bir çalışma yaptı. Türk bilim adamları da vardı. O çalışmayı yaparken jeolojik dönem depremlerini incelediler. Fayda stres birikimini incelediler. Stres transferi hesabına göre sonuçlarına göre 1999’dan sonra 30 yıl içinde deprem olma olasılığı yüzde 64. Bu çok büyük bir olasılık. Bu sene Parsons bunu revize etti, ABD’den bize seslendi. “Yaptığım revize sonucu bu olasılık yüzde 47’ye indi” dedi.

    İSTANBUL’UN YAPI STOĞU

    – Asya yapısının jeolojik yapısı eski, dolayısıyla çok daha sertleşmiş kayalardan meydana geliyor. Avrupa yakasında daha genç. Eski peynir ile taze peynir gibi düşün. Avrupa yakasında senin bina yaptığın yer genç çökerlerden meydana geliyor. Yeterince kaya niteliği yok. Kumlu, içinde su olan zayıf kayalar. Avrupa bu durumda. Asya ise tam aksi kaya. Bu, depremde yapı stokunu ve deprem dayanıklılığını çok etkiliyor.

    EN ÇOK HANGİ İLÇELER ETKİLENECEK?

    Özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgeler Haliç’ten tutun Silivri’ye kadar olan alan, denize yakın olan kesimler Bakırköy, Zeytinburnu gibi, buralar depremden daha ciddi etkilenecek.

    SU SORUNU

    – İstanbul’da kanalizasyon ve içme suyu yan yana gider. Depremde bunlar kırılır, tahrip olur, kanalizasyon içme suyu şebekesine karışır. Salgın hastalık gırla gider. Sular kesilir, hijyen kalmaz. İnsanlar susuzluk çeker. Su getirip halka dağıtmak büyük problem olur, yollar kapalı olur. İnsanlar yıkanamaz.

    Çalışmanızda su açısından en riskli yerler neresi?

    – Hepsini biliyorum. Avrupa yakasında daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Marmara Denizi’nden kıyıdan başlayarak ilk 10 kilometrelik bir şerit düşün. Orada çok daha fazla sıkıntı olacak. Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç’ten Silivri’ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir.

    AFAD, olası afette kullanılmak üzere Silivri’de oluşturulan merkeze konteyner depolamaya başladı. Doğru bir strateji mi?

    – Silivri 8 şiddetinde etkilenecek depremden. Siz oralarda yığınak yapabilirsiniz. Burası da nihayet Marmara Bölgesi. Ben bu yığınakların Marmara Bölgesi dışındaki kentlerden gelmesi gerektiğini, yardımın oradan yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hatta komşu ülkelerle işbirliği öneriyorum. Çünkü Marmara Bölgesi tamamen bu işten etkilenecek. Havayoluyla bu işi yapmanız sınırlı. Önemli olan 72 saatte ne kadar hızlı hareket ettiğiniz. Hayatta kalmanın limiti bu. İlk acil müdahale Marmara dışında konuşlanmalı.

  • 6 Aralık’a dikkat! AFAD’dan 5 ile uyarı! Sel, su baskını ve kar yağışı…

    6 Aralık’a dikkat! AFAD’dan 5 ile uyarı! Sel, su baskını ve kar yağışı…

    AFAD yaptığı açıklama ile Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Şırnak ve Hakkari illerinde yaşayan vatandaşları 6 Aralık Çarşamba günü yaşanabilecek sel ve su baskınına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

    AFAD tarafından yapılan duyuruda Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler doğrultusunda 5 il için kuvvetli yağmur ve sağanak uyarısı yapıldı.

    6 Aralık Çarşamba günü Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli yağışlar bekleniyor.

    AFAD, 6 Aralık Çarşamba günü yaşanabilecek sel ve su baskınlarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

    İşte AFAD’ın yapmış olduğu o duyuru..

    – Diyarbakır, Mardin, Bitlis, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak;

    – Diyarbakır’ın doğusu, Batman, Siirt, Bingöl ve Muş çevreleri ile Siirt’in batısında kuvvetli ve çok kuvvetli yağmur ve sağanak;

    – Van’ın güneyi, Hakkari’nin kuzeyi ile Bingöl’ün yüksek ve dağlık kesimlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar yağışı bekleniyor.

    Vatandaşlarımızın sel, su baskını, kar yağışı beklenen bölgelerde don olayı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz.

  • Bursa Gemlik’te 5,1’lik deprem

    Bursa Gemlik’te 5,1’lik deprem

    Bursa’da merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’da da hissedildi. İlk belirlemelere göre yıkılan bina yok. Sahadaki tarama çalışmaları devam ediyor.

    AFAD saat 10.42’deki depremin derinliğini 8,98 kilometre olarak açıkladı.

    Deprem Bursa’nın geneli ve İstanbul’un büyük bir kısmında da hissedildi.

    İlk belirlemelere göre can ya da mal kaybı meydana gelmedi. Deprem vatandaşlar arasında paniğe neden oldu.

    Özellikle yüksek katlı binalarda yaşayan veya çalışan vatandaşlar sokaklara çıktı.

    3 DAKİKA SONRA ARTÇI

    Sarsıntıdan 3 dakika sonra bölgede 4,5 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi. Bu depremin derinliği de 7 kilometre olarak kaydedildi.

    BAKAN YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya depreme ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Yerlikaya, “Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir.” dedi.

    BURSA VALİSİ: YIKILAN BİNA YOK

    Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da bir açıklama yaptı. NTV’ye konuşan Demirtaş, kentte yıkılan bir bina olmadığını söyledi. Demirtaş, “Vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok, gerekli bütün önlemleri alıyoruz.” diye konuştu.

    BURSA BŞB BAŞKANI: KISA AMA CİDDİ SALLANMA OLDU

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da NTV’ye yaptığı açıklamada olumsuz bir ihbar almadıklarını söyledi. Aktaş, “Deprem kısa sürdü ama ciddi bir sallanma oldu. Herhangi bri yıkılma söz konusu değil. Takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

    GEMLİK BELEDİYE BAŞKANI: KIRSALDA DA OLUMSUZ DURUM YOK

    Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan da ilk belirlemelere göre can ya da mal kaybı olmadığını söyledi. Kırsaldan da muhtarlar aracılığıyla bilgi aldıklarını ve burada da olumsuz bir duruma rastlanmadığını söyleyen Sertaslan, “Sarsıntının etkisiyle ciddi bir endişe ve korku hali var. Umarız artçı sarsıntılar yaşamayız.” dedi.

    İSTANBUL’DA DA OLUMSUZ İHBAR YOK

    Depremle ilgili açılama yapan İstanbul Valisi Davut Gül de kentte can ya da mal kaybı olmadığını söyledi. Gül, “Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

    GEMLİK FAYI BELGESİ NEDİR?

    Bursa’nın Gemlik ilçesi, fay hattı üzerinde yerleşim yerlerinin bulunması, alüvyon zemine sahip olması ve eski dönem belediye yönetiminin izlediği politikalar nedeniyle yıllardır depremle birlikte anılıyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın kolları İznik, Orhangazi, Mudanya, Karacabey, İnegöl, Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinden de geçiyor ve birçok ilçe alüvyon zemin özelliği gösteriyor.

    Gemlik üzerine yapılan araştırmalara göre, nüfusun yarısından fazlası aktif fayın bulunduğu alüvyon zemin üzerinde yaşıyor. İlçede Hamidiye, Eşref Dinçer, Doktor Ziya Kaya, Demirsubaşı ve Osmaniye Mahalleleri riskli bölgelerden.

    İlçe için deprem riski gerekçesiyle 24 Aralık 2017’de Olağanüstü Hal kapsamında 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarılmışt. İlçede yeni yerleşim yerleri oluşturuldu ve yapılaşma yeni bölgeye kaydırıldı.