Etiket: Adalet Bakanlığı

  • 8. Yargı Paketi ne zaman çıkacak? İşte düzenlemenin içeriği

    8. Yargı Paketi ne zaman çıkacak? İşte düzenlemenin içeriği

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “8. Yargı Paketimizin taslağını Meclis grubumuza ilettik. Milletvekillerimiz çalışıyorlar ve teklif aşamasına gelmek üzere. Meclis seçim için ara vermeden önce görüşülüp yasalaşacağını ümit ediyoruz.” demişti. Bugün konuya dair gelişme yaşandı. Peki, 8. Yargı Paketi ne zaman çıkacak?

    8. Yargı Paketi TBMM Başkanlığına sunuldu. Yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılmasına yönelik düzenlemeler içeren 8. Yargı Paketi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Emekli bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin düzenleme 8. Yargı Paketi’nde yer aldı.

    AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ve kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak da anılan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

    DÜZENLEME NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

    Teklifle, İcra ve İflas Kanunu’nda kanun yoluna başvuru süreleri hafta olarak belirlendiği için buna uyum sağlanması amacıyla Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki benzer hükümler dikkate alınarak düzenleme yapılıyor. Buna göre, süre, hafta olarak belirlenmişse başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günde bitecek.

    Hak arama hürriyetinin daha etkin kullanılması amacıyla İcra ve İflas Kanunu’nun kanun yollarına başvuru bakımından Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uyumunun sağlanması için düzenlemeye gidiliyor. Teklifle, tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve tasdik duruşması sırasında itirazda bulunmuş olan alacaklılar, tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna, istinaf incelemesi üzerine verilen karara karşı da tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurabilecek.

    İcra ve İflas Kanunu’na göre, bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz yoluna başvurulmasına yönelik sürede düzenleme yapılıyor. Buna göre, bu kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilecek, temyiz yoluna başvurma ve incelemesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre yapılacak.

    Bu düzenlemeler 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

    Terörle Mücadele Kanunu’nun “terör örgütleri”ne ilişkin düzenlemesi, Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişikliğe uyumlu hale getiriliyor.

    Teklifle, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda Türk Medeni Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülüyor. Özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlanma kurumu değiştirilerek, ceza infaz kurumunda bulunma hali doğrudan doğruya kısıtlama nedeni olmaktan çıkarılıyor. Ergin kişilerin fiil ehliyetinin bulunduğundan hareketle iradeleri ön plana çıkarılarak kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan hükümlünün kısıtlanması esas olarak kendi isteğine bırakılırken, toplam 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı bakımından hükümlünün kısıtlanması, kişiliğinin veya mal varlığının korunması kriterine bağlanarak bu konuda vesayet makamına takdir hakkı veriliyor.

    Buna göre, kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği üzerine kısıtlanacak veya kendisine kayyım atanacak. Toplam 5 yıl veya daha fazla kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan ergin bir kişi, isteği bulunmasa dahi kişiliğinin veya mal varlığının korunması bakımından gerekli görülmesi halinde kısıtlanabilecek. Cezayı yerine getirmekle görevli makam, hapis cezasının infazına başlandığını derhal vesayet makamına bildirecek. Vesayet makamı karar vermeden önce hükümlüyü dinleyecek. Kanun’un kayyımlığa ilişkin hükümleri, niteliğine uygun düştüğü ölçüde bu düzenleme için de uygulanacak.

    Anayasa Mahkemesi kararı gereğince Türk Medeni Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlamaya karar verilebilmesi için aranan resmi sağlık kurulu raporunun temini amacıyla, yasanın “usul” başlıklı madde hükümlerine başvurulabilecek.

    YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

    8. yargı paketi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, söz konusu paketin yerel seçimlerden önce yasalaşmasını umduğunu söylemişti.

    Bu kapsamda bilgiler geldikçe haberimizde yer vereceğiz.

  • ÖSYM sonuç tarihi verdi: Adalet Bakanlığı (hakimlik-savcılık) sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

    ÖSYM sonuç tarihi verdi: Adalet Bakanlığı (hakimlik-savcılık) sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

    Adalet Bakanlığı (hakimlik-savcılık) sınav sonuçları için geri sayım sürüyor. ÖSYM yayımladığı takvimle sonuç tarihini duyurmuştu. Peki, Adalet Bakanlığı (hakimlik-savcılık) sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

    Adalet Bakanlığı (hakimlik-savcılık) sınavları 24 Aralık 2023 tarihinde tamamlanmıştı. Adli Yargı Sınavında; Genel Başarı Puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanmak üzere ilan edilen kadronun (800) iki katı fazlası olan 2400 aday mülakata katılmaya hak kazanacak.

    SINAV SONUÇ TARİHİ

    ÖSYM’nin belirlediği takvime göre, Adalet Bakanlığı sınav sonuçları 23 Ocak 2024 tarihinde ilan edilecek.

    SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

    Adaylar, değerlendirme sonuçlarına ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecek.

  • Adalet Bakanlığı sınavları ne zaman, saat kaçta? Sınav kaç dakika, kaç soru?

    Adalet Bakanlığı sınavları ne zaman, saat kaçta? Sınav kaç dakika, kaç soru?

    Adalet Bakanlığı Sınavları (Adli Yargı/İdari Yargı/Adli Yargı-Avukat) için geri sayım başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacak olan sınav öncesinde, sınava katılım sağlayacak adaylar tarih ve saat bilgisi araştırıyor. Peki, 2023 Adalet Bakanlığı sınavları ne zaman, saat kaçta? Sınav kaç dakika, kaç soru?

    2023 Adalet Bakanlığı sınavlarının ne zaman yapılacağı, sınava kısa bir zaman sorgulanıyor. 23-24 Aralık tarihlerinde yapılacak olan Adalet Bakanlığı sınavlarının saat kaçta başlayacağı, sınav süresi ve kaç soru sorulacağı merak ediliyor. Peki, Adalet Bakanlığı sınavları ne zaman, saat kaçta? Sınav kaç dakika, kaç soru?

    2023 ADALET BAKANLIĞI SINAVLARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

    23-24 Aralık 2023 tarihinde uygulanacak olan 2023-Adalet Bakanlığı Sınavlarında;

    Adaylar, 23 Aralık 2023 tarihinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak alan Bilgisi Testi’nin uygulanacağı 1. Oturum için saat 10.00’dan sonra; Adli Yargı Testi’nin uygulanacağı 2. Oturum için saat 14.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır.

    Adaylar, 24 Aralık 2023 tarihinde Adli Yargı-Avukat Testi’nin uygulanacağı 3. Oturum için saat 10.00’dan sonra; İdari Yargı Testi’nin uygulanacağı 4. Oturum için saat 14.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır.

    SINAV KAÇ DAKİKA, KAÇ SORU?

    Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi Testinde 65 soru bulunacak ve cevaplama süresi 80 dakika olacaktır.

    Adli Yargı Testi, Adli Yargı-Avukat Testi ile İdari Yargı Testinde 35’er soru bulunacak ve cevaplama süresi her bir test için 50’şer dakika olacaktır.

  • 8. yargı paketinden detaylar: Kadınlara soyadı kullanma hakkı, Hapis cezasında infaz değişikliği, Adli para cezaları, denetimli serbestlik…

    8. yargı paketinden detaylar: Kadınlara soyadı kullanma hakkı, Hapis cezasında infaz değişikliği, Adli para cezaları, denetimli serbestlik…

    8. yargı paketine ilişkin hazırlıklar sürüyor. Kısa süre içerisinde TBMM’ye sunulacak paketin ayrıntıları ortaya çıktı. 22 kanunun 105 maddesinde değişiklik olacağı öngörülürken evlenen kadınlar yalnızca kendi soyadını taşıyabilecek. Hapis cezası 1 ay bile olsa yüzde 40 oranında infaz, cezaevinde geçecek.

    Kısa süre içerisinde TBMM’ye sevk edilmesi beklenen 8. yargı paketinin ayrıntıları belli olmaya başladı.

    Milliyet gazetesinin haberine göre, 65 maddeden oluşan pakerin 22 farklı kanunun 105 maddesinde değişiklik yapılması öngörülüyor.

    KADINLARA SOYADI KULLANMA HAKKI

    Değişikliklerin en dikkat çeken maddelerinden biri de evlenen kadınların soyadı kullanma hakkı.

    Mevcut durumda iki soyadı kullanabilen kadınlara, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla soyadı değişikliği yapmama, yani sadece evlilik öncesindeki soyadını kullanma hakkı tanınacak.

    HAPİS CEZASI İNFAZI DEĞİŞİYOR

    İnfaz süresine göre, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde de artık hapis cezası olacak.

    Suçlu, 1 ay hapis cezası almış olsa bile cezasının en az yüzde 40’nı yani 12 gününü cezaevinde geçirmesi gerekecek.

    Böylece denetimli serbestlik, 1 yıl uygulanmak yerine cezayla ortantılı olacak.

    ADLİ PARA CEZALARINDA YENİ LİMİT

    Adli para cezalarında ön ödemenin taban limiti ise 30 liradan 100 liraya yükselecek ve üst sınır 500 lira olacak.

    Hapis cezasının para cezasına çevrilmesindeki miktar, 100 lira ile 500 lira arasındaki bir rakamın gün ile çarpımıyla belirlenecek.

    Uzlaşma görüşmeleri

    Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olan hukukçulara sınavsız olarak arabulucu olma imkanı verilecek. Uzlaşma sırasında tespit edilmeyen ya da uzlaşma sonrası yaşanan zararlara ilişkin de tazminat davası açılabilecek.

    Koşullu salıverme şartı

    Hakkında ikinci kez tekerrür hükümlüleri uygulanan kişiler, mahkum oldukları süreli hapis cezasının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi halli olarak geçirmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.

    Hakaret suçu

    İtiraz, istinaf ve temiz kanun yollarına başvuru süreleri 7 günden 2 haftaya çıkarılacak. Hakaret suçunun sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hali, uzlaştırma kapsamından çıkartılarak ön ödeme kapsamına alınacak.

    Öte yandan şikayete tabi olan hakaret suçunda şikayet süresi 1 yılı geçmeyecek.

    Adli yardım ödeneğinde düzenleme

    Ağır ceza mahkemesinin tazminat istemlerine ilişkin verdiği kararlara karşı istinafa başvuru yapılabilecek.

    Birden fazla baronun bulunduğu illerde ise barolara gönderilen adli yardım ödeneği oranı yeniden belirlenecek.

    Noterlere yeşil pasaport

    Noterlik ücret tarifesinin her yıl mart ayı yerine ocak ayı başında yapılması sağlanacak. Araç tescil işlemi karşılığında noterlerce tahsil edilen ücretin yüzde 10’u Türkiye Noterler Birliği’ne aktarılacak.

    Noterliklerde yapılan işlemler için alınacak vergi, resim, harç, değerli kâğıt bedelleri ve noterlik ücretleri ile diğer işlem giderleri kredi kartıyla ödenebilecek. Ayrıca, noterlere görevleri süresince yeşil pasaport verilecek.

  • Yüzde 50+1 şartı değişecek mi? Adalet Bakanı Tunç yanıtladı

    Yüzde 50+1 şartı değişecek mi? Adalet Bakanı Tunç yanıtladı

    “Sistemde revizyon ihtiyacı varsa bundan kaçınılmaz” diyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yüzde 50+1 şartı değişecek mi?” sorusuna ise Meclis’in takdirinde olduğunu dile getirdi.

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Tunç, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, yüzde 50+1 şartı hakkında açıklamalarda bulundu.

    Bakan Tunç, şunları ifade etti:

    “Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi; halkın doğrudan doğruya yürütmeyi belirlediği, Cumhuriyet’i güçlendiren Cumhuriyet rejimine ve demokrasiye en uygun millet iradesinin yürütmeye yansıdığı yegane bir sistem. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir istikrar sistemidir. Ancak sistemde revizyon ihtiyacı varsa oturup konuşulur, bundan kaçınılmaz.”

    YÜZDE 50+1 ŞARTI
    Bakan Tunç gazetecilerin “Yüzde 50+1 şartı değişecek mi?” sorusuna da yanıt verirken reform ihtiyacı varsa bundan kaçınılmayacağını sözlerine ekledi.

    “Sürekli bir gelişim, değişim reformlarla 21 yıldan bu yana milletimizin huzurunda olduk.” diyen Bakan Tunç, “Cumhurbaşkanımızın özellikle eleştiriler karşısında ifade ettiği 50+1 meselesi tabii ki Meclisimizin takdirindedir. Bu yeni anayasa hedefi doğrultusunda bunların hepsi konuşulup tartışılabilir. Meclis’te bunlar mutabakat çerçevesinde olabilecek hususlar. Yeni anayasa yazılırken değiştirilemez olanlardan sonrakiler oturulup tartışılabilir.” dedi.

    ERDOĞAN: 50+1 ŞARTININ DEĞİŞMESI İSABETLİ OLUR
    Almanya ziyaretinin dönüşünde uçakta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi için yüzde 50+1 şartının değişmesini istediğini söylemişti. Erdoğan, şunları ifade etmişti:

    “(50+1 şartının değişmesi) İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa..”

    50+1 SEÇİM MODELİ NEDİR?
    50+1, geçerli oyların yüzde 50’sinden 1 oy fazlası anlamına geliyor. 50+1 seçim modeli, 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla kabul edilen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yöntemi ile birlikte uygulanmaya başlandı.

    50+1 seçim modeline göre genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan, yani yüzde 50’den en az 1 oy fazlasını elde eden aday cumhurbaşkanı seçiliyor. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, ikinci tur oylama yapılıyor. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılıyor ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

  • Adalet Bakanlığı, 1000 adli ve idari yargı hakim ve savcı yardımcısı alacak

    Adalet Bakanlığı, 1000 adli ve idari yargı hakim ve savcı yardımcısı alacak

    Resmi Gazete’de yer alan ilana göre, 800 adli yargı hakim ve savcı yardımcısı, 100 avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı yardımcısı ile 100 idari yargı hakim yardımcısı alımı yapılacak.

    Adalet Bakanlığı 2023 dönemi için tespit edilen ihtiyaç durumuna göre yazılı yarışma sınavı ve mülakat ile 9-5 dereceli kadrolara 800 adli yargı hakim ve savcı yardımcısı, 100 avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı yardımcısı ile 100 idari yargı hakim yardımcısı alacak.

    Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, yazılı yarışma sınavları, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 23 – 24 Aralık 2023 tarihlerinde, dört oturumda yapılacak.

    Yazılı yarışma sınavları, Adana, Ankara Çankaya, Ankara Yenimahalle, Erzurum, İstanbul-1 (Kadıköy, Maltepe, Ataşehir) İstanbul-3 (Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş, Kağıthane, Sarıyer), İzmir/1 (Karşıyaka, Bornova, Çiğli), Trabzon sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek.

    Sınavların Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Ortak Alan Bilgisi Testinin uygulanacağı 1’inci oturumu, 23 Aralık saat 10.15, Adli Yargı Sınavına başvuru yapan adaylar için sınavın Adli Yargı Testinin uygulanacağı 2’inci oturum 23 Aralık saat 14.45’te yapılacak.

    Adli Yargı-Avukat Sınavı’na başvuru yapan adaylar için sınavın Adli Yargı Avukat Testinin uygulanacağı 3’üncü oturum, 24 Aralık saat 10.15, İdari Yargı Sınavı’na başvuru yapan adaylar için sınavın İdari Yargı Testinin uygulanacağı 4’üncü oturum ise 24 Aralık saat 14.45’te uygulanacak.

    BAŞVURULAR 8-16 KASIM’DA ALINACAK

    Adaylar başvurularını, 8 – 16 Kasım 2023 tarihleri arasında ÖSYM’nin “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden veya diledikleri bir Başvuru Merkezinden yapacak.

    Sınav sonuçları, ÖSYM’nin internet adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle öğrenilebilecek.

    Adaylar, sınavlara ilişkin detaylı bilgiye Adalet Bakanlığının resmi internet adresinden ulaşabilecek.