Etiket: Tahıl koridoru

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’den Tahıl Koridoru açıklaması

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’den Tahıl Koridoru açıklaması

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi zirve sonrası yaptıkları ortak basın toplantısında Tahıl Koridoru anlaşmasına değindi. Erdoğan, yeni öneri paketinin hazırlandığını açıkladı.

    Bir süredir beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in görüşmesi bugün başladı.

    Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelen iki liderin görüşmesi dünya basınında geniş yer buldu.

    Erdoğan ve beraberindeki heyeti toplantı öncesinde Putin, kapıda karşıladı.

    İki lider arasında yaşanan samimi anlar ise kameralara yansıdı.

    Görüşmenin ana gündem maddesi, Moskova’nın çekilmesiyle sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması oldu. İki liderin gündemindeki bir diğer kritik başlık, Suriye’deki gelişmeler oldu.

    Dünyanın beklediği Soçi zirvesi sonrası liderler 3 saatin ardından açıklama yapmak üzere kamera karşısına geçti.

    “Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı”

    Tahıl Koridoru anlaşmasına değinen iki liderin açıklamaları şu şekilde:

    Putin: “Ukrayna’nın dünya gıda ihracatındaki payı yüzde beş bu oran ileride daha da azalacak. Gönderilen gıdaların yüzde 70’i gelişmiş ülkelere gitti, ihtiyacı olan fakir ülkeler yüzde 3’ten daha az pay aldı. Biz anlaşmayı canlandırmaya hazırız. Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı. Rusya’dan 1 milyon ton tahıl imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden Katar finansmanıyla Afrika’ya gönderilmesi üzerinde çalışıyoruz.”

    “Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık”

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yeni öneri paketi hazırladıklarını belirterek şöyle konuştu:

    Üzerinde durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz İşbirliği gibi kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya’nın beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın gündeme getirdiği hususları biz de farklı sözlerle ifade ettik, ediyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık.

    BM’nin yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni yine yapmaya hazırız. Sayın Putin’le bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Suriye, Kafkasya, Libya ve Afrika’yla ilgilileri konuları değerlendirdik.

    “Turizmde bu yıl da oldukça başarılı bir sezon geçiriyoruz”

    Erdoğan’ın açıklamalarının tamamı şu şekilde:

    Bugün gerek ikili gerekse heyetler arası yaptığımız görüşmelerde gündemimizdeki konuları ele aldık. Ticaret, enerji, tarım, turizm, ekonomi ve finans başta olmak üzere çok boyutlu iş birliğimizi daha da güçlendirmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. İkili ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık 62 milyar dolara yaklaştı. 100 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Turizmde bu yıl da oldukça başarılı bir sezon geçiriyoruz. 2022 yılında 5 milyon 230 bin Rus vatandaşını ülkemizde ağırlamıştık. Bu yılın ilk 7 ayında ise 3,5 milyon Rus turist ülkemize geldi. Bu sayının kalan dönemde daha da artacağına inanıyorum.

    “Türk-Rus münasebetlerinin faydalarını çok geniş bir alanda gördük”

    İkili ilişkilerimizi bugüne kadar iyi komşuluk, dostluk, samimiyet ilkeleri temelinde ülkelerimizin ve bölgemizin çıkarına hizmet edecek şekilde ilerlettik. Bu temel üzerine inşa edilen Türk-Rus münasebetlerinin faydalarını çok geniş bir alanda gördük görüyoruz. Rusya ile yakın temasımız bölgesel ve küresel meselelerin çözümüne katkı sunmayı sürdürecektir. Özellikle Akkuyu Nükleer Enerji Santrali malum son şiddeti ile yürüyor, ikinci bir adım olarak da yine Sinop Nükleer Enerji Santrali konusunu bugün değerli dostum ile ele aldık. Bu alanda da atılacak bir adımla Türkiye sınıf atlayacaktır.

    “Tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine giderse Rusya olumlu bakmıyor”

    Özellikle Ukrayna’nın burada Rusya ile müşterek adımların atılabilmesi noktasında yaklaşımlarını tabii ki yumuşatması gerekiyor. Özellikle şuan itibarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru’ndan en az gelişmiş fakir Afrika ülkelerine gönderilecek tahıl önemli. Ama buradan çıkacak tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine giderse buna haklı olarak Rusya olumlu bakmıyor. Buradan zaten yüzde 14 Türkiye’ye gönderiliyordu, bunun dışında yüzde 6 civarında Afrika ülkelerine. Bugünkü yaptığımız görüşmede Sayın Putin ‘Biz 1 milyon ton fakir ülkelere bu tahılı göndermeye varız, bunun bütün lojistik çalışmalarını da yaptık ve bu lojistik çalışmalarıyla bu adımı atmaya hazırız’ dediler. Biz de kendilerine burada üzerimize ne görev düşüyorsa Türkiye olarak biz de buna varız ve sizden gelecek olan bu tahılları biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz dedik. Bu konularda da mutabık kaldık. Temennim odur ki Sayın Putin de Afrika ülkelerinden bu talepleri süratle yerine getirir ki 6 tane ülkeden özellikle bahsediyor. Temennim odur bu adımları da müşterek atma durumunda oluruz.

    “Arabuluculuk konusundaki girişimleri biz hiç reddetmedik”

    Putin’in ise açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

    Sayın Erdoğan’ın çabalarıyla gelinen noktalar Ukrayna tarafından çöpe atıldı. Arabuluculuk konusundaki girişimleri biz hiç reddetmedik. Çin ve Afrika ülkelerinden de arabuluculuk girişimleri var. Biz tahıl anlaşmasına katıldık çünkü Sayın Erdoğan’ın aracılığıyla Rus tarafının lehine bir dizi anlaşmayı BM nezdinde onayladık. Rus tarafına verilen sözler yerine getirilmedi. Bizden uzatmamız istendi, biz üç kez uzattık, bizi aldattılar biz açık açık söylüyoruz. Şu anda biz anlaşmaya karşı olmadığımızı söylüyoruz, bize verilen sözler yerine getirilirse biz mutabakata geri döneceğiz. Bu insani koridorlar askeri amaçlarla kullanıldı karşı taraf tarafından. Türk Akım ve Mavi Akım saldırıya uğradı. Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından kalkan İHA’lar ve SİHA’lar gemilere saldırılar düzenliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin 4 Eylül’de görüşecek

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin 4 Eylül’de görüşecek

    Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 4 Eylül’de Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği açıklandı.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin 4 Eylül'de görüşecek

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in yapılması planlanan görüşmesiyle ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı.

    Buna göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Vladimir Putin’in görüşeceği tarih netleşti.

    Erdoğan ve Putin, 4 Eylül’de Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek.

    Gündem maddesi tahıl koridoru ve Ukrayna savaşı

    İki liderin görüşmesinde ise masada önemli konular yer alacak.

    Görüşmede, Rusya’nın temmuzda ayrıldığı Tahıl Koridoru Anlaşması’nın tekrar devreye alınması ve Ukrayna’daki savaş konuları ele alınacak.

    Bu iki konunun yanı sıra iki ülke arasındaki iş birliklerinin artırılması ve ticaret hacminin genişletilmesi de masada olacak.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin 4 Eylül'de görüşecekCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Vladimir Putin görüşmesi (Arşiv)

    Hakan Fidan da Lavrov ile görüşecek

    Öte yandan geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanları düzeyinde de bir gelişme yaşanmıştı.

    Geçtiğimiz günlerde ise, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın 31 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihlerinde Rusya’ya bir çalışma ziyareti gerçekleştireceği duyurulmuştu.

    Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova tarafından yapılan açıklamada, Fidan ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’un bir araya geleceği belirtilmişti.

  • AB’den “büyük gıda krizi” uyarısı

    AB’den “büyük gıda krizi” uyarısı

    Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinden sonra Ukrayna limanlarını bombaladığını ve büyük miktarda tahılın yandığını, son gelişmelerin “büyük bir gıda krizine yol açacağını” belirtti.

    Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde gazetecilere açıklama yapan Borrell, Ukrayna’daki durumun önde gelen gündem maddeleri arasında yer aldığını ifade etti.

    Rus ordusunun son birkaç gündür Ukrayna’nın Odessa limanındaki altyapıyı bombaladığını, bu sırada 60 bin ton tahılın yandığını söyleyen Borrell, “Rusya sadece tahıl anlaşmasından çekilmedi. Aynı zamanda tahılı yakıyorlar.” dedi.

    Rusya’nın yaptıklarını “barbarca” olarak nitelendiren Borrell, “Bu durum dünyada büyük bir gıda krizine neden olacak.” diye konuştu.

    AB’DEN UKRAYNA’YA 20 MİLYAR EURO’LUK DESTEK İDDİASI
    Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da toplantıya video konferans ile bağlanacağını aktaran Borrell, Ukrayna’ya uzun vadede nasıl destek verileceğini ele alacaklarını bildirdi.

    Borrell, Ukrayna’ya askeri destek için kullanılan Avrupa Barış Fonu’nun “çok ciddi miktarda” artırılması gerektiğini, bunun için bir plan hazırladığını ve bakanların plana onay vermesini umduğunu dile getirdi.

    Hazırladığı teklif konusunda rakam belirtmeyen ve öncelikle bakanların onayını alması gerektiğini söyleyen Borrell, “Ukrayna’nın aydan aya değil, uzun vadeli yapısal ve sürekli bir desteği ihtiyacı var.” ifadesini kullandı.

    Uluslararası basında AB’nin uzun vadeli askeri destek için Ukrayna’ya 20 milyar euro ilave fon sağlanması hazırlığında olduğu iddia edilmişti.