Etiket: buğday

  • Emtia piyasasında Fed baskısı

    Emtia piyasasında Fed baskısı

    Emtia piyasası, düşüşlerin hakim olduğu bir haftayı geride bıraktı.

    Fed’in şahin duruşuna devam etmesi ve dolara olan talebin artması varlık fiyatlarını olumsuz etkiledi. Fed’in para politikası kararları sonrasında yılın geri kalanında bankanın bir faiz artışına daha gidebileceğinin sinyalini vermesiyle emtia piyasasında satış baskısı hakim oldu.

    Fed, politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında bıraktı.

    Karar sonrası açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını belirterek, enflasyonun sürdürülebilir şekilde hedefe doğru indiğinden emin olana kadar para politikalarını kısıtlayıcı seviyede tutma niyetinde olduklarını söyledi.

    Bu toplantıda aldıkları politika faizini sabit tutma kararlarının para politikasında istedikleri duruşa ulaştıkları anlamına gelmediğini ifade eden Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin çoğunun bu yıl kalan 2 toplantıda faiz oranlarını bir kez daha artırmanın uygun olacağını öngördüğünü aktardı.

    Powell, ekonomide “yumuşak inişin” öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayarak, bunca zamandır bunu başarmaya çalıştıklarını kaydetti. Toplantının ardından yayımlanan Fed’in ekonomiye ilişkin projeksiyonları ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerinin yer aldığı “dot plot” grafiğinde federal fon oranına ilişkin tahmin, bu yıl sonu için yüzde 5,6 olarak korunarak bir faiz artışının daha sinyalini verdi.

    Bu gelişmelerle dolar endeksi haftayı yüzde 0,2 artışla 105,6 seviyesinden tamamladı.

    Enflasyon ve resesyon ikilemindeki küresel ekonomilerde belirsizlikler de emtia piyasasını etkilemeye devam etti.

    Özellikle metallerde stokların artması emtia fiyatlarını aşağı yönlü etkiledi.

    Fed’in faiz oranlarını yüksek seviyelerde tutacağına dair beklentilerle doların değer kazanması ve hisse senedi piyasalarında değer kayıplarının yaşanmasıyla yatırımcılar altın ve gümüş gibi güvenli limanlara yönelirken, altın ve gümüşte ons fiyatları sırasıyla yüzde 0,1 ve 2,3 arttı.

    Geçen hafta paladyum yüzde 0,1 değer kaybederken, platin de yüzde 0,1 değer kazandı.

    Tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 2,8, kurşun yüzde 2, nikel yüzde 3,4 değer kaybederken, çinko yatay bir seyir izledi. Ayrıca alüminyum yüzde 1,7 değer kazandı.

    Londra Metal Borsası’na (LME) kayıtlı bakır stokları iki ay içinde iki kattan fazla arttı ve Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

    12 Temmuz’da kayıtlı ana bakır stokları yalnızca 54 bin 225 metrik ton iken geçen hafta itibarıyla 149 bin 600 metrik tona ulaştı.

    LME’de toplam garanti kapsamındaki kurşun stokları 69 bin 200 tona çıkarken, çinko stokları ise 81 bin tonu aştı.

    ENERJİ EMTİASI DA FED’İN ŞAHİN BASKISI ALTINDA KALDI

    Geçen hafta Brent petrol yüzde 1,4 değer kaybederken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 0,2 arttı.

    Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Salman, OPEC+ ülkelerinin kesinti kararını savunarak, uluslararası enerji piyasalarında oynaklığı sınırlamak için hafif düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

    Bakan Abdulaziz bin Salman, ayrıca, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de talebe yönelik endişelerin ve küresel merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında yol haritasına ilişkin belirsizliklerin yakından takip edilmesi gerektiğini kaydetti.

    Analistler, Brent petrolde Fed’in şahin duruşuna devam edeceğine yönelik endişelerin arz endişelerine daha ağır bastığını söyledi.

    Brent petrolde 100 dolara yükselme riskinin olduğunu ancak küresel çapta devam eden yüksek enflasyon ortamının daha sıkı para politikaları anlamına gelebileceğini ifade eden analistler, bu durumun Brent petrol fiyatlarındaki yükselişi sınırlayabileceğini söyledi.

    ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), yayınlanan aylık Sondaj Verimlilik Raporu’nda ABD kaya havzalarından ABD gaz üretiminin ekim ayında eylül ayına göre daha düşük olacağını öngörmesinin ardından doğal gaz fiyatları keskin bir yükseliş kaydetti.

    Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 4,1, soya fasulyesi yüzde 3,4 ve pirinç yüzde 2,4 değer kaybederken, mısır yüzde 0,3 değer kazandı.

    Ucuz Rus tahılının piyasaya girmesiyle buğday fiyatları geriledi.

    Brezilya merkezli yağlı tohum grubu Abiove, ülkenin soya fasulyesi ihracatının bu yıl 99 milyon tonu aşacağı öngörüsünde bulundu. Soya fasulyesi için verim potansiyeli, ABD Mısır Kuşağı’ndaki tarihi kuraklık nedeniyle birkaç haftadır düştükten sonra bu hafta hafifçe arttı.

    Bu gelişmelerle de soya fasulyesinde düşüşler görüldü.

    KAHVEDEKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 5’İ AŞTI

    Intercontinental Exchange’de işlem gören kahve yüzde 5,6, kakao yüzde 4,6, pamuk yüzde 0,6 değer kaybetti.

    Brezilya’da yağmur tahminleri kuraklık endişelerini hafifletti ve kahve fiyatlarının sert düşmesine neden oldu. Brezilya merkezli agrometeorolojik tahmin hizmetleri veren Rural Clima Meteorologia şirketi ülkede yağmurların artabileceğini söyledi.

    Kakaoda aşırı alımlardan dolayı kar satışları görüldü.

    Şeker, Brezilya’daki sıcak ve kurak hava tahminlerinden destek görmeye devam ederken, güçlü real, Brezilya’nın şeker üreticilerinin ihracat satışlarını caydırıyor.

    Geçen hafta yüzde 0,6 artan şeker, 0,2788 dolarla ekim 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

  • Emtia piyasası ralliye döndü

    Emtia piyasası ralliye döndü

    Emtia piyasasında, geçen hafta ralli yaşandı.

    Emtia piyasasında bir taraftan yoğun talep söz konusuyken arza yönelik endişeler de devam ediyor. Bir önceki hafta satış baskısının hakim olduğu piyasada geçen hafta ise sert yükselişler görüldü.

    ABD’de açıklanan verilerin güçlü ekonomiye işaret etmesi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın “güvercin” sözle yönlendirmeleri ve Çin’in ekonomiyi destekleyici adımları küresel piyasaları olumlu etkilerken, emtia piyasası da pozitif seyretti.

    Analistler, Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) ekonomiyi desteklemeye yönelik hamlelerinin emtia piyasasındaki yükselişleri destekleyen en önemli unsurlar arasında yer aldığını belirtti.

    PBoC banka ve kredi kuruluşlarının zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan düşürmesi ve Çin’de açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye dair olumlu sinyaller vermesi risk iştahını destekledi.

    Bankadan yapılan açıklamada, kararın, “Ekonomik toparlanmanın temelini güçlendirmeyi ve piyasaya yeterli nakit sağlamayı amaçladığı” kaydedildi.

    Bu yıl zorunlu karşılık oranını ikinci kez indiren PBoC, 17 Mart’ta da zorunlu karşılık oranında 25 baz puan indirime gitmişti.

    Çin’de ağustosta sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5 ve perakende satışlar yüzde 4,6 artışla beklentileri aşarken, işsizlik oranı da tekrar yüzde 5,2’ye geriledi.

    Analistler, öngörülerin üzerinde gelen verilerin, Çin’in ekonomik aktivitesine ilişkin toparlanma sinyali verdiğini belirterek, bu durumun daha önceki teşvik önlemlerinin etkili olmaya başladığına yönelik kanıt olabileceğine dikkati çekti.

    Altının ons fiyatı, Asya merkez bankalarının para birimlerini koruma amaçlı önlemler alması sonrası yükselişe geçerken, haftayı yüzde 0,2 yükselişle tamamladı.

    Gümüş yüzde 0,5, paladyum yüzde 4,1, platin yüzde 3,7 değer kazandı.

    Öte yandan tezgah üstü piyasada, bakır yüzde 2,2, çinko yüzde 5,4, kurşun yüzde 0,1 ve alüminyum yüzde 1 artış kaydederken nikel yatay bir seyir izledi.

    Analistler, Çin Merkez Bankası’nın (BOC) yuanı desteklemek için yaptığı müdahalenin bakır başta olmak üzere baz metalleri olumlu etkilediğini söyledi.

    ENERJİ EMTİASI DA RALLİYE KATKIDA BULUNDU

    Petrol fiyatları da küresel arz endişelerinin etkisiyle yılın en yüksek seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor. Geçen hafta Brent petrol yüzde 2,2, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 1,5 arttı.

    Fiyat artışında, dünyanın en büyük petrol üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya’da kesintilerin eylülde de devam etmesi ve üretici bazı ülkelerde petrol üretiminde yaşanan olumsuzluklar etkili oldu.

    Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Libya’daki fırtına nedeniyle ülkenin doğusundaki petrol ihracat terminallerinden 4’ü kapatıldı. Kazakistan ise bakım nedeniyle günlük petrol üretimini azalttığını duyurdu.

    OPEC, yayımlanan aylık raporunda, yıl sonuna kadar dünyada petrol talebinin yüksek ve üretimin düşük seyredeceğini belirtti.

    Enerji Ajansı’nın (IEA) açıkladığı ağustos ayına ilişkin küresel petrol piyasası raporuna göre, OPEC+ grubunun en büyük üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya’nın günlük yaklaşık 1,3 milyon varil kesintiyi yıl sonuna kadar uzatacağını duyurması, piyasaları ciddi bir arz açığıyla karşı karşıya getirdi.

    Doğal gaz fiyatları Avustralya’daki işçi grevlerinden dolayı meydana gelen arz şoklarına yönelik endişelerle yükseldi.

    Avustralya’daki önemli Chevron tesislerinde çalışan LNG işçileri, yönetimle yapılan görüşmelerin anlaşmaya varamaması üzerine kısmi grevlere başlamıştı.

    Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 1,3, pirinç yüzde 0,9 değer kazanırken, mısır yüzde 1,8, soya fasulyesi yüzde 1,7 azaldı.

    Analistler, dünya buğday üretim tahminlerinin önceki aya göre düşüş göstermesi sonucunda buğday fiyatlarının arttığını söyledi.

    ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) 2023/24 sezonuna yönelik tahminlerine göre buğday üretimi tahminleri önceki aya göre 3,3 milyon azalarak 793,37 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken, dönem sonu stok tahminleri ise 920 bin azalarak 265,61 milyon ton oldu.

    Dünya mısır üretim tahminlerinin önceki aya göre artış göstermesi ise mısır fiyatlarının değer kaybetmesine neden oldu.

    Uluslararası Hububat Komisyonu’nun (IGC) tahmin raporunda, mısır üretiminde önceki ay tahminlerine göre 1 milyon ton artış öngörülürken, dönem sonu stokları önceki ay tahminlerine göre 6 milyon ton artarak 288 milyon tona yükseldi.

    KAHVEDEKİ YÜKSELİŞ YÜZDE 7’Yİ AŞTI

    Intercontinental Exchange’de işlem gören kahve yüzde 7,1, şeker yüzde 3,2, kakao yüzde 2,6, pamuk yüzde 0,9 arttı.

    Şeker 0,2779 dolarla Ekim 2011’den bu yana, kakao da 3.763 dolarla Mart 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

    Hindistan’ın en çok üretim yapan eyaleti Maharashtra’daki şeker üretiminin, kurak geçen ağustos ayı nedeniyle düşmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki artışla beraber talebe yönelik artan beklentiler de şekerde yükselişe neden oldu.

    Kakao fiyatları, El Nino hava olayının küresel kakao üretimini olumsuz etkileyeceği endişeleriyle yükselmeye devam etti.

    Öte yandan, Brezilya Tarım Bakanlığı’nın ülkenin en büyük çikolata yapımı ham maddesi üreten eyaleti olan Bahia’daki meyve bahçelerinde hafif kakao mozaik virüsü (CaMMV) tespit edildiğini duyurması kakao fiyatlarının artmasına neden oldu.

    Kahve fiyatlarındaki yükselişte ise küresel üretimdeki keskin düşüş ve uluslararası piyasalarda kahve çekirdeklerine artan talep etkili oldu.

  • Buğday ve arpa fiyatlarında şoke eden gelişme! TOBB resmi buğday ve arpa fiyatları açıklandı

    Buğday ve arpa fiyatlarında şoke eden gelişme! TOBB resmi buğday ve arpa fiyatları açıklandı

    Buğday ve arpa fiyatları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yayınlanmaya devam ediyor. Güncel buğday ve arpa fiyatları listeleri yayınlandı. Buğday ve arpa alımında güncel fiyatlar TOBB listelerinde görüldü. Buğday ve arpa fiyatlarında şoke eden gelişmeler yaşandı.

    BUĞDAY VE ARPA FİYATLARINDA TOBB ETKİSİ

    Buğday ve arpa alımında görülen güncel fiyatlar aldıkları zam ve indirimler listelere yansıdı. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları TOBB tarafından açıklandı. Buğday ve arpa alım fiyatlarında görülen değişimler şoke ede gelişmelere tanıklık etti. Buğday ve arpa alım fiyatlarında dalgalı grafikler geri döndü. Zirve seviyelere yükselen buğday ve arpalar için düşüş ve artışlar birlikte görüldü.

    GÜNCEL TOBB BUĞDAY VE ARPA FİYATLAR

    Güncel TOBB buğday ve arpa fiyatları aldıkları değişimlerin ardından şu şekilde listelendi:

    BEYAZ ARPA

    • En düşük: 5 bin 709 Türk Lirası
    • En yüksek: 5 bin 770 Türk Lirası

    YEMLİK ARPA

    • En düşük: 6 bin Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ SERT ANADOLU BUĞDAYI

    • En düşük: 5 bin 936 Türk Lirası
    • En yüksek: 8 bin 517 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI SERT BUĞDAY

    • En düşük: 7 bin 660 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 660 Türk Lirası

    DİĞER KIRMIZI BUĞDAY

    • En düşük: 7 bin 510 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 510 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ YUMUŞAK BUĞDAY

    • En düşük: 5 bin 514 Türk Lirası
    • En yüksek: 5 bin 758 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI YARI SERT BUĞDAY

    • En düşük: 6 bin 800 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 410 Türk Lirası

    YEMLİK BEYAZ BUĞDAY

    • En düşük: 5 bin 500 Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin Türk Lirası

    YEMLİK KIRMIZI BUĞDAY

    • En düşük: 7 bin 320 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 320 Türk Lirası

    NOT: Buğday ve arpa fiyatları günlük olarak yayınlanmaktadır. Listelenen fiyatlar 11 Eylül 2023 tarihli TOBB buğday ve arpa fiyatlarıdır. 

  • TOBB Eylül listeleri açıklandı! Güncel buğday ve arpa alım fiyatlarında Eylül listeleri düşüşleri getirdi

    TOBB Eylül listeleri açıklandı! Güncel buğday ve arpa alım fiyatlarında Eylül listeleri düşüşleri getirdi

    Buğday ve arpa alım fiyatları Eylül ayı için güncellenerek yenilendi. Buğday ve arpa alımında birincil alıcı konumunda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) güncel alım fiyatlarını açıkladı. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları Eylül ayının ilk gününde listelerde düşüşle ile karşımıza çıktı.

    BUĞDAY VE ARPA ALIMIDNA EYLÜL ETKİSİ

    Buğday ve arpa alım fiyatlarının TOBB tarafından açıklanması ile birlikte listelerde güncellendi. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları Eylül ayında düşüşler ile listelerde yer aldı. Buğday ve arpa alım fiyatları listeleri yenilendi. Çiftçiler tarafından satışa sunulan buğday ve arpa çeşitleri için belirlenen güncel alım fiyatları düşüşe geçti. Belirli buğday ve arpa çeşitlerinde artışlar sürse de listeler genel olarak düşüşler karşımıza çıktı.

     

    GÜNCEL TOBB BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATLAR

    Buğday ve arpa alımında güncel fiyatlar TOBB tarafından şu şekilde yayınlandı:

    BEYAZ ARPA

    • En düşük: 5 bin 960 Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin 159 Türk Lirası

    YEMLİK ARPA

    • En düşük: 5 bin 500 Türk Lirası
    • En yüksek: 5 bin 800  Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ SERT ANADOLU BUĞDAYI

    • En düşük: 5 bin 567 Türk Lirası
    • En yüksek: 8 bin 437 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI SERT BUĞDAY

    • En düşük: 6 bin 500 Türk Lirası
    • En yüksek: 8 bin 200 Türk Lirası

     

    DİĞER KIRMIZI BUĞDAY

    • En düşük: 6 bin 594 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 827 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ YUMUŞAK BUĞDAY

    • En düşük: 7 bin 680 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 810 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI YARI SERT BUĞDAY

    • En düşük: 5 bin 730 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 720 Türk Lirası

    YEMLİK BEYAZ BUĞDAY

    • En düşük: 5 bin Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin 200 Türk Lirası

    YEMLİK KIRMIZI BUĞDAY

    • En düşük: 5 bin Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin 265 Türk Lirası

    NOT: Buğday ve arpa fiyatları günlük olarak yayınlanmaktadır. Listelenen fiyatlar 2 Eylül 2023 tarihli TOBB buğday ve arpa fiyatlarıdır. 

  • Emtia piyasası yükselişte

    Emtia piyasası yükselişte

    Emtia piyasası, geçen hafta, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın sözle yönlendirmeleri ve Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyeceğine ilişkin haber akışı ile pozitif bir seyir izledi.

    ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın, Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, uygun olması halinde faiz oranlarını daha da artırmaya hazır olduklarını vurgulaması ve Çin ekonomisine ilişkin artan endişelere karşın hükümetin ekonomiyi destekleyeceğine dair haber akışlarıyla emtia piyasasında geçen hafta pozitif bir seyir izlendi.

    Çekirdek enflasyonun yıllık bazda hala yüksek olduğunu belirten Powell, fiyat istikrarına geri dönmek için hâlâ gidilmesi gereken çok yol olduğunun altını çizdi.

    Fed üyelerinin sözle yönlendirmelerinin de takip edildiği haftada, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, şu anda ilave faiz artışlarına ihtiyaç görmediğini ifade ederken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise enflasyonun soğuduğuna ilişkin daha fazla kanıt görmeleri gerektiğine dikkati çekti.

    Söz konusu gelişmelerle, para piyasalarında, Fed’in eylül toplantısında yüzde 81 ihtimalle politika faizini sabit tutacağı ve yüzde 19 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artışına gideceği fiyatlanıyor.

    Öte yandan, ABD tahvil faizlerinde de dalgalanmaların yaşandığı haftada, 30 yıllıklar son 12 senenin ve 10 yıllıklar da son 16 senenin zirvesinin test etmesinin ardından bu seviyelerden gelen alımlarla haftayı azalışla tamamladı.

    DOLAR/YUAN PARİTESİ, ARALIK 2007’DEN BU YANA EN YÜKSEK HAFTALIK KAPANIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

    Çin ekonomisine ilişkin artan endişeler ve Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyecek adımlarına dair beklentiler varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

    Ülkede açıklanan imalat sanayi verilerinin ekonomiye dair olumsuz sinyaller vermesinin yanı sıra Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 2020’den bu yana ilk kez aynı anda gerilemesi Çin’de deflasyon endişelerini tetiklemişti.

    Analistler, küresel çapta ve ülke bazında zayıflayan talebin ekonomik aktiviteye dair endişeleri artırdığını ancak Çin hükümetinin, ekonominin her alanını destekleyeceğine ilişkin beklentilerin sıcaklığını koruduğunu belirtti.

    Çin Merkez Bankası (PBoC), dolar karşısında yuanı destekleme adımlarını sürdürse de ülkede artan risk algısı, dolar/yuan paritesinin yaklaşık son bir yılın zirvesinde işlem görmesine neden oldu.

    Geçen hafta, Çinli yetkililerin piyasaları sakinleştirmek için yaptıkları açıklamaların varlık fiyatları üzerindeki etkisi gözlenirken, yuandaki değer kaybını önlemek için PBoC, kamu bankaları aracılığıyla tarihindeki en güçlü müdahaleleri yapmaya devam etti.

    Yükseliş eğilimini üst üste 4. haftaya taşıyan dolar/yuan paritesi, haftayı yüzde 0,1 artışla 7,2898 seviyesinden tamamlayarak, Aralık 2007’den bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

    ALTIN, 4 HAFTALIK DÜŞÜŞ SERİSİNİ SONLANDIRDI

    Geçen hafta değerli metallerde, paladyum hariç yükselişler öne çıktı.

    Altın yüzde 1,31, platin yüzde 3,8 ve gümüş yüzde 6,5 değer kazancıyla haftayı kapatırken, paladyum yüzde 2,4 azalış kaydetti. Böylece, altının ons fiyatı, üst üste 4 haftalık düşüş eğilimini sonlandırdı.

    Analistler, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri ile altın, gümüş gibi değerli madenler arasındaki ters korelasyona değinerek, 10 yıllık tahvil faizinin son 16 senenin zirvesini test etmesinin ardından gerilemeye başladığını ve bu durumun altın ve gümüş talebine olumlu yansıdığını söyledi.

    Enerji grubunda ise başta Çin ekonomisi olmak üzere dünya genelinde artan resesyon kaygıları ile düşüş eğilimini üst üste 2. haftaya taşıyan Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 0,3 azalışla tamamlarken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz yatay bir seyir izledi.

    BAZ METALLERDE DE POZİTİF SEYİR HAKİM OLDU

    Tezgah üstü piyasada alüminyum yüzde 0,8, nikel yüzde 2,9, çinko yüzde 2,9, bakır yüzde 1,6 ve kurşun yüzde 1,7 değer kazandı.

    Dünyanın en büyük tedarikçi ülkesi konumunda bulunan Çin’de, ekonomik aktiviteye dair endişelerin devam ettiğini anımsatan analistler, Çin hükümetinin ekonomiyi destekleyeceğine ilişkin haber akışının da etkisiyle baz metallerde pozitif seyrin öne çıktığını ifade etti.

    TARIM GRUBUNDA DA MISIR VE BUĞDAY HARİÇ, POZİTİF BİR SEYİR İZLENDİ

    Tarım emtiasında yükseliş yönlü hareketler öne çıkarken, mısır ve buğday negatif ayrıştı.

    Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören pirinç yüzde 3,1, soya fasulyesi yüzde 2,6 değer kazanırken, buğday yüzde 2,7, mısır ise yüzde 1 azalış kaydetti.

    Intercontinental Exchange’de (ICE) pamuk yüzde 4,4, şeker yüzde 2,2, kahve yüzde 2,1 ve kakao yüzde 0,5 arttı.

    Analistler, ABD’de Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin beklentilerin altında kalmasıyla, iyimserliğin arttığını ifade ederek, bu durumun tarım emtiasına pozitif yansıdığını dile getirdi.

    ABD’de haftalık buğday ihracatının önceki haftaya göre azalarak 229,4 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini aktaran analistler, yüksek devam eden stoklar ve azalan ihracatın geçen hafta buğday fiyatlarında değer kaybına neden olduğunu söyledi.

    Öte yandan, dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı olarak bilinen Hindistan’ın pirinç ihracatına yeni kısıtlamalar getirebileceğine dair haber akışı fiyatları yukarı yönlü destekleyen ana etken oldu.

    ABD’de pamuk ihracatının, önceki haftaya göre artarak 202,3 bin balya seviyesine çıkması fiyatları artıran başlıca etken olurken, ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) üretim tahminlerine göre, dünya pamuk üretim tahminleri önceki aya göre 1,03 milyon artarak 116,72 milyon balya seviyesinde gerçekleşti.

  • Buğday ve arpa alım fiyatları güncellendi! 28 Ağustos 2023 TOBB güncel buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı

    Buğday ve arpa alım fiyatları güncellendi! 28 Ağustos 2023 TOBB güncel buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı

    Buğday ve arpa alım fiyatları güncel halleri ile yayınlandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yayınlanan güncel buğday ve arpa alım fiyatları listelerde yer aldı. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları çiftçilerin satışlarında ortalama fiyat olarak işlem görmek üzere açıklandı.

    BUĞDAY VE ARPA FİYATALRINDA SON DURUM

    Güncel buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı. Listelerde yer alan günce buğday ve arpa alım fiyatları dalgalı grafikler ile karşımıza çıktı. Buğday ve arpa alım fiyatlarında artışlar ve düşüşler birlikte görüldü. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları listeleri açıklandı. Buğday ve arpa alım fiyatlarında görülen değişimler TOBB listelerine yansıdı. Buğday ve arpa alımları ortalama fiyatlar ile gerçekleştiriliyor.

     

    GÜNCEL TOBB BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATLARI

    TOBB tarafından açıklanan güncel buğday ve arpa alım fiyatları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

    BEYAZ ARPA

    • En düşük: 6 bin 99 Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin 100 Türk Lirası

    YEMLİK ARPA

    • En düşük: 5 bin 520 Türk Lirası
    • En yüksek: 5 bin 770 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ SERT ANADOLU BUĞDAYI

    • En düşük: 5 bin 665 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 701 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI SERT BUĞDAY

    • En düşük: 7 bin Türk Lirası
    • En yüksek: 8 bin Türk Lirası

     

    DİĞER KIRMIZI BUĞDAY

    • En düşük: 7 bin 110 Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 870 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ YUMUŞAK BUĞDAY

    • En düşük: 5 bin 675 Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin 367 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI YARI SERT BUĞDAY

    • En düşük: 6 bin 200 Türk Lirası
    • En yüksek: 8 bin 120 Türk Lirası

    YEMLİK BEYAZ BUĞDAY

    • En düşük: 5 bin 770 Türk Lirası
    • En yüksek: 6 bin 210 Türk Lirası

    YEMLİK KIRMIZI BUĞDAY

    • En düşük: 7 bin 180  Türk Lirası
    • En yüksek: 7 bin 180 Türk Lirası

    NOT: Buğday ve arpa fiyatları günlük olarak yayınlanmaktadır. Listelenen fiyatlar 28 Ağustos 2023 tarihli TOBB buğday ve arpa fiyatlarıdır. 

  • TOBB listeleri açıklandı! buğday ve arpa alımında artış başlıyor

    TOBB listeleri açıklandı! buğday ve arpa alımında artış başlıyor

    Buğday ve arpa alımında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) listeleri ortalama fiyatları açıklamaya devam ediyor. TOBB listelerinde yayınlanan güncel buğday ve arpa alım fiyatları ile çiftçiler mahsullerini satışa sunuyor. güncel listeler açıklandı.

    Güncel buğday ve arpa alım fiyatları listeleri Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) tarafından açıklandı. Buğday ve arpa alımında belirlenen güncel fiyatlara baktığımızda listelerde belirli bir artış görmekteyiz. Buğday ve arpa alım fiyatlarında görülen artışlar listelere yansıdı. Çiftçiler mahsullerini güncel fiyatlar ile satışa sunuyor.

    BUĞDAY VE ARPADA ARTIŞ
    Buğday ve arpa alım fiyatları listelerde güncel halleri ile yer aldı. Daha çok buğday fiyatlarında görülen artışlar arpa alımında da etkili oldu. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları yayınlandı. TOBB listelerinde görülen artışlar ile çiftçiler hububat ürünlerinin satışına başladı. Farklı şehir ticaret borsalarında gerçekleştirilen alımlar ortalama alım fiyatlarını ortaya koydu. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları listeleri TOBB resmi sayfasında paylaşıldı.

    GÜNCEL TOBB BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATLARI
    Güncel buğday ve arpa alım fiyatları listelerinde TOBB etkisi şu şekilde görüldü:

    BEYAZ ARPA
    En düşük: 6 bin 160 Türk Lirası
    En yüksek: 6 bin 160 Türk Lirası

    YEMLİK ARPA
    En düşük: 5 bin 500 Türk Lirası
    En yüksek: 5 bin 890 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ SERT ANADOLU BUĞDAYI
    En düşük: 5 bin 13 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 584 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI SERT BUĞDAY
    En düşük: 7 bin 10 Türk Lirası
    En yüksek: 8 bin 160 Türk Lirası

    DİĞER KIRMIZI BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 980 Türk Lirası
    En yüksek: 8 bin 110 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ YUMUŞAK BUĞDAY
    En düşük: 7 bin 210 Türk Lirası
    En yüksek: 8 bin 400 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI YARI SERT BUĞDAY
    En düşük: 5 bin Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 600 Türk Lirası

    YEMLİK BEYAZ BUĞDAY
    En düşük: 5 bin 500 Türk Lirası
    En yüksek: 6 bin 465 Türk Lirası

    YEMLİK KIRMIZI BUĞDAY
    En düşük: 7 bin 10 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 10 Türk Lirası

    NOT: Buğday ve arpa fiyatları günlük olarak yayınlanmaktadır. Listelenen fiyatlar 27 Temmuz 2023 tarihli TOBB buğday ve arpa fiyatlarıdır.

  • Emtialardaki yükseliş sürüyor

    Emtialardaki yükseliş sürüyor

    Emtia piyasası, yükseliş eğilimini geçen hafta da sürdürdü.

    Pozitif seyrin geçen hafta devam ettiği emtia piyasasında yukarı yönlü bir seyir izlendi.

    ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politikalarına ilişkin belirsizliklere karşın bu ayki para politikası toplantısının ardından faiz artırımına son vereceğine yönelik öngörülerin masada olmasının yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklı jeopolitik riskler, hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşmasıyla artan endişelerden dolayı emtia piyasasındaki yükseliş eğilimi devam etti.

    Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler sonrası ülkede teşviklerin artırılacağı beklentisi de emtia piyasasını olumlu etkiledi.

    Geçen hafta, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Tahıl anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek.” dedi.

    Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi’ne dahil olan liman altyapı tesislerini bombaladığı aktarılmıştı.

    Odessa ve Çornomorsk limanlarındaki tahıl terminalleri ve liman altyapısının saldırıya uğradığına işaret edilen açıklamada, “Gece yapılan saldırıda Çornomorsk limanının tahıl ihracat altyapısının önemli bir kısmı devre dışı kaldı. Çornomorsk limanı ayrıca 60 gün önce büyük tonajlı bir gemiye yüklenerek tahıl koridoru üzerinden sevk edilmesi gereken 60 bin ton tahılı da kaybetti.” bilgisi paylaşılmıştı.

    ONS ALTIN YÜKSELİŞ EĞİLİMİN 3. HAFTAYA TAŞIDI
    Geçen hafta değerli metallerde karışık bir seyir izlendi.

    Altının ons fiyatı 1.987,5 dolarla 17 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyesini test etmesinin ardından haftayı yüzde 0,3 artışla tamamlayarak yükseliş eğilimini üst üste 3. haftaya taşıdı.

    Haftayı gümüş yüzde 1,4 ve platin yüzde 1,2 azalışla tamamlarken, paladyum yüzde 1,4 değer kazandı.

    Analistler, Fed’in bu ay politika faizini 25 baz puan artırarak “şahin” adımlarına son verebileceği öngörülerinin güçlenmesiyle güvenli liman olarak adlandırılan altına talebin arttığını ifade etti.

    Çin ekonomisinin beklentilerin altında büyümesi, ülkede endüstriyel metallere talebin azalacağına yönelik endişeleri artırarak gümüş ve platin fiyatlarını aşağı yönlü baskıladı.

    Baz metallerde ise kurşun hariç negatif bir seyir öne çıktı.

    Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2,7, alüminyum yüzde 2,3, nikel yüzde 4,5 ve çinko yüzde 1,3 azalış kaydederken, kurşun yüzde 0,2 değer kazandı.

    Çin ekonomisine dair belirsizlikler ve küresel ekonomik aktiviteye yönelik endişeler, bakır fiyatları başta olmak üzere çoğu baz metalde satışlara neden oldu.

    Alüminyum tüketiminde de dünyanın en büyük metal kullanıcısı olarak bilinen Çin’in salgınla ilgili kısıtlamalardan yavaş bir şekilde kurtulması nedeniyle gecikmeler görüldü.

    ENERJİ EMTİASINDA POZİTİF BİR SEYİR İZLENDİ
    Geçen hafta enerji tarafında pozitif bir seyir izlenirken, Brent petrol haftayı yüzde 1,3 ve New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gaz ise yüzde 7,3 yükselişle tamamladı.

    ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 700 bin varil azalarak 457 milyon 400 bin varile gerilediğini açıkladı. Dünyanın en büyük petrol tüketicisinin stoklarındaki düşüş, petrol talebinin arttığına işaret ederek fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

    Yükselen hava sıcaklıklarıyla elektrik sağlayıcılarının, artan klima kullanımına güç sağlamak için doğal gaz talebinin de arttığı görüldü.

    TARIM EMTİASINDA RALLİ 2. HAFTAYA TAŞINDI
    Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesiyle artan arz endişeleri, tarım emtiasının fiyatlarında sert yükselişler görülmesine neden oldu.

    Ralli haftasının yaşandığı tarım emtiasında, Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 5,4, mısır yüzde 4,5, soya fasulyesi yüzde 2,3 ve pirinç yüzde 2,7 değer kazandı.

    Intercontinental Exchange’de (ICE) pamuk yüzde 5,2, şeker yüzde 1,4 ve kakao yüzde 1,9 ve kahve yüzde 0,7 artış kaydetti.

    ABD’de haftalık pirinç ihracatının düşüş gösterdiğine yönelik veriler pirinç fiyatlarında değer kazançlarına neden olurken, pamuk talebinin artacağı beklentileri de pamuk fiyatlarını yukarı yönlü destekledi.

    Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Brezilya realinin dolara karşı değer kazanması şeker piyasasını olumlu etkilerken, Brezilya’nın Minas Gerais eyaletindeki aşırı yağışın teslimatları geciktirebileceğine yönelik endişelerin artırması da kahve fiyatlarını artırdı.

    Brezilya’nın haziran kahve ihracatının yüzde 19 düşerek 2,3 milyon torbaya gerilemesinin kahvede arza yönelik endişeleri artırması, kahve fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen başka bir etken oldu.

    Metrik ton başına 3.439 dolar ile Mart 2011’den bu yana en yüksek seviyesine çıkan kakaoda ise tüccarlar ve çikolata üreticileri sınırlı tedarikle karşı karşıya kalırken, Batı Afrika’daki kakao üretimindeki düşüşün de etkisiyle kakao fiyatları arttı.

    Batı Afrika’da son zamanlarda görülen ve kakao çekirdeklerinin kararıp çürümesine neden olan siyah bakla hastalığının yayılmasını hızlandıran şiddetli yağmur da kakao fiyatlarının yükselmesine neden olan başka bir etken oldu.

    Analistler, hastalığın aşırı yağışlı havalardan yayılmasının, kakaonun mahsul kalitesinin ve üretiminin düşmesine neden olabileceğini belirterek, Fildişi sahilindeki çiftçilerin kakao teslimatlarının da yıl başından bu yana düşüş kaydettiğini hatırlattı.

  • TOBB listeleri açıkladı! Buğday ve arpa alım fiyatları

    TOBB listeleri açıkladı! Buğday ve arpa alım fiyatları

    Buğday ve arpa alımında ortalama fiyatlar belirlendi. Türkiye Odalar v Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yayınlanan listelerde güncel fiyatları yer alan buğday ve aralarda dalgalı grafikler düşüş. Güncel buğday ve arpa alım fiyat listeleri.

    Buğday ve arpa alımında ilenen güncel alım fiyatları aldıkları zam ve indirimler ile listeleniyor. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları listeleri yayınlandı. Buğday ve arpa alımında belirlenen fiyatları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) güncel halleri ile yayınlandı. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları listelendi.

    BUĞDAY VE ARPA FİYATLARINDA SON DURUM
    TOBB tarafından alımı gerçekleştirilen buğday ve arpa çeşitleri için güncel fiyatlar yayınlandı. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları listelerinde dalgalı grafikler görüldü. Aldıkları zam ve indirimler ile buğday ve arpa fiyatları güncel halleri yayınlandı. Buğday ve arpa alımında güncel fiyatlar açıklandı.

    GÜNCEL BUĞDAY VE ARPA FİYATLARI
    Aldıkları zam ve indirimler ile yayınlanan güncel buğday ve arpa fiyatları şu şekilde:

    BEYAZ ARPA
    En düşük: 5 bin 782 Türk Lirası
    En yüksek: 6 bin 500 Türk Lirası

    YEMLİK ARPA
    En düşük: 5 bin 10 Türk Lirası
    En yüksek: 5 bin 530 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ SERT ANADOLU BUĞDAYI
    En düşük: 4 bin 955 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 703 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI SERT BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 180 Türk Lirası
    En yüksek: 8 bin 340 Türk Lirası

    DİĞER KIRMIZI BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 370 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 290 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ YUMUŞAK BUĞDAY
    En düşük: 5 bin 782 Türk Lirası
    En yüksek: 6 bin 500 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI YARI SERT BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 110 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 10 Türk Lirası

    YEMLİK BEYAZ BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 210 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin Türk Lirası

    YEMLİK KIRMIZI BUĞDAY
    En düşük: 4 bin 145 Türk Lirası
    En yüksek: 5 bin 700 Türk Lirası

    NOT: Buğday ve arpa fiyatları günlük olarak yayınlanmaktadır. Listelenen fiyatlar 23 Temmuz 2023 tarihli TOBB buğday ve arpa fiyatlarıdır.

  • Buğday ve arpa alım fiyatlarında artış işlendi

    Buğday ve arpa alım fiyatlarında artış işlendi

    Buğday ve arpa alımında güncel fiyatlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kayıt altına alınan işlemlere bağlı şekilde yayınlanıyor. Yayınlanan güncel fiyatlara baktığımızda buğday ve arpa alımlarında zamların yeniden gündeme geldiğini görüyoruz.

    Buğday ve arpa alımında fiyatlar güncellenerek yayınlandı. Güncel buğday ve arpa alım fiyatları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kayıtlara geçirilen satışlara bağlı şekilde işlendi. Son satış işlemlerine göre ortalama fiyatları açıklanan buğday ve arpa çeşitlerinde listeler zamlar ile görüldü.

    BUĞDAY VE ARPA FİYATLARINA ZAM
    Buğday ve arpa alım fiyatları listeleri zamlar ile karşımıza çıktı. Bir süredir dalgalı grafiklerin görüldüğü buğday ve arpa alım fiyatları listelerinde zamların yeniden gündeme gelmesi çiftçiler için olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor. Belirli ürünlerde fiyatlar hala dalgalı grafiklere sahip olsa da genel olarak bakıldığı zaman zamların etkili olduğu görülüyor. Buğday ve arpa alım fiyatları listeleri güncellendi.

    GÜNCEL BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATLARI
    Buğday ve arpa alımında işlenen güncel fiyatlar aldıkları zamlar ile şu şekilde karşımıza çıktı:

    BEYAZ ARPA
    En düşük: 4 bin 801 Türk Lirası
    En yüksek: 6 bin 36 Türk Lirası

    YEMLİK ARPA
    En düşük: 5 bin 630 Türk Lirası
    En yüksek: 5 bin 895 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ SERT ANADOLU BUĞDAYI
    En düşük: 5 bin 508 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 301 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI SERT BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 325 Türk Lirası
    En yüksek: 8 bin 150 Türk Lirası

    DİĞER KIRMIZI BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 940 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 505 Türk Lirası

    EKMEKLİK BEYAZ YUMUŞAK BUĞDAY
    En düşük: 5 bin 711 Türk Lirası
    En yüksek: 6 bin 783 Türk Lirası

    EKMEKLİK KIRMIZI YARI SERT BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 13 Türk Lirası
    En yüksek: 6 bin 702 Türk Lirası

    YEMLİK BEYAZ BUĞDAY
    En düşük: 5 bin 570 Türk Lirası
    En yüksek: 5 bin 570 Türk Lirası

    YEMLİK KIRMIZI BUĞDAY
    En düşük: 6 bin 170 Türk Lirası
    En yüksek: 7 bin 120 Türk Lirası

    NOT: Buğday ve arpa fiyatları günlük olarak yayınlanmaktadır. Listelenen fiyatlar 19 Temmuz 2023 tarihli TOBB buğday ve arpa fiyatlarıdır.