Etiket: Beyin

  • Elon Musk paylaştı: Beyin çipi takılan hasta düşünce gücüyle satranç oynadı

    Elon Musk paylaştı: Beyin çipi takılan hasta düşünce gücüyle satranç oynadı

    Elon Musk’un beyin çipi şirketi Neuralink, çip implante edilen ilk hastasını çevrimiçi satranç oynarken canlı yayınladı.

    Teknolojide yaşanan baş döndürücü yeniliklere bir yenisi daha eklendi.

    Beynine çip takılan felçli hasta, düşünce gücüyle bilgisayarda satranç oynadı.

    ABD’de yaşayan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, bir dalış kazası sonrası omuz altı felç geçirdi. Ancak, bu duruma rağmen, Neuralink cihazını kullanarak imleci hareket ettirdi ve dizüstü bilgisayarında satranç oynamayı başardı.

    Elon Musk, geçen ay deneklerin bilgisayar farelerini kontrol edebileceklerini duyurmuştu.

    “Bir gün sonra taburcu oldum, bilişsel bozukluğum yok”

    Arbaugh, X’te yayınlanan bir video sırasında, implant prosedürüne atıfta bulunarak “Ameliyat son derece kolaydı. Gerçekten bir gün sonra hastaneden taburcu oldum. Herhangi bir bilişsel bozukluğum yok.” dedi.

    Uzuvlarını kullanamayan hastalarda deneniyor

    Neuralink, sadece düşünce yoluyla tüm elektronik cihazların kullanılmasını sağlamayı amaçlayan bir beyin çipi aracılığıyla ilerliyor.

    Başlangıçta, yalnızca uzuvlarını kullanamayan hastalarda deneniyor.

    Neuralink şirketi, nörolojik sorunlara çözümler üretmek için insan beyni ile bilgisayar arasında bağlantı kurmayı hedefliyor.

    İnsan beynine yerleştirilen çipler, demans, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmeleri gibi hastalıklara çözüm olabilir.

    İnsan deneyleri için geçen yıl onay almıştı

    Neuralink, Mayıs 2023’te beyin çipi projesinin insanlar üzerindeki denemesinin başlaması için ABD Gıda ve İlaç İdaresinden (FDA) onay alındığını açıklamıştı.

    Daha önce maymunlar üzerinde test edilen çiplerin, beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığı kaydedilmişti.

    Musk ve bir grup mühendis tarafından 2016’da kurulan Neuralink, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor.

  • Elon Musk açıkladı: İlk defa bir insana Neuralink çipi takıldı

    Elon Musk açıkladı: İlk defa bir insana Neuralink çipi takıldı

    ABD’li nöroteknoloji şirketi Neuralink’in kurucusu Elon Musk, ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini duyurdu.

    İnsan beynine yerleştirilecek bir çip sayesinde insanlar ile bilgisayarlar arasında doğrudan bağlantı kurma hedefi ile yola çıkan Elon Musk’ın Neuralink projesi, 2020 yılında hayvanlar üzerinde denenmişti.

    İnsanları ve bilgisayarları birbirine bağlamak için ultra yüksek bant genişliğine sahip beyin-makine arayüzleri geliştirmek isteyen Neuralink, beyin bozukluklarını tedavi etmeye, insan beynini korumaya, geliştirmeye ve sonunda insanları yapay zeka ile birleştirmeye yardımcı olacak.

    Elon Musk, şirketin geliştirdiği beyin çiplerinin insanlar üzerinde test edileceğini daha önce açıklamıştı. ABD Gıda ve İlaç Dairesi, insan denemeleri için Neuralink şirketine gerekli izinleri vermişti.

    İlk defa insan beynine yerleştirildi

    Elon Musk, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez bir insana Neuralink tarafından implant yapıldığını açıkladı.

    İyileşme sürecinin iyi gittiğini belirten Musk, ilk sonuçların “umut verici” olduğunu ifade etti.

    Musk, ilk Neuralink ürününün adının “Telepati” olduğunu belirterek, sadece düşünerek telefon veya bilgisayar gibi her cihazın kontrolünü sağladığını aktardı.

    İlk kullanıcıların uzuvlarını kullanma kabiliyetini kaybetmiş kişiler olacağını kaydeden Musk, daha önce bu çipleri maymunlar üzerinde denemişti.

    Tartışmalar var

    Neuralink, altı yıllık bir çalışmanın parçası olarak deneysel cihazını test etmek için felçli insanları aradığını söyleyerek eylül ayında ilk insan denemeleri için işe alım kampanyası başlattı.

    Ancak şirket, son yıllarda etik kaygılara yol açan ve sinirbilimciler ile diğer uzmanlar arasında şüphe uyandıran tartışmalara maruz kaldı.

    Başlıca sorunlar arasında cihazın lityum pili, implant tellerinin beyin içinde hareket etme olasılığı ve cihazın beyin dokusuna zarar vermeden güvenli bir şekilde çıkarılmasının zorluğu yer alıyor.

    Tartışmaya rağmen SpaceX ve Tesla CEO’su Musk, Neuralink için büyük hedeflere sahip ve şirketin obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için çip cihazlarının hızlı bir şekilde cerrahi olarak yerleştirilmesini kolaylaştıracağını söylüyor.

  • Bilim insanları bedenden bağımsız olan beyni canlı tutmayı başardı

    Bilim insanları bedenden bağımsız olan beyni canlı tutmayı başardı

    Bilim insanları, beyni canlı tutabilecek ve bedenin geri kalanından bağımsız olarak çalışmasını sağlayabilecek bir cihaz geliştirdi. Araştırmacılar uyutulan bir domuzun beynine giden kan akışını izole ederek bilgisayarlı bir algoritma tarafından ihtiyaç duyduğu gerekli kan basıncını, hacmini, sıcaklığını ve besin maddelerini korudu.

    ABD’deki UT Southwestern Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, ketamin ile uyutulan bir domuzun beynine giden kan akışını izole etmeyi başarırken, bilgisayarlı bir algoritma organın ihtiyaç duyduğu gerekli kan basıncını, hacmini, sıcaklığını ve besin maddelerini korudu.

    5 SAATLİK SÜRE BOYUNCA STABİL

    Nörologlardan oluşan ekip, vücudun geri kalanından hiçbir biyolojik girdi almamasına rağmen, beyin aktivitesinin beş saatlik bir süre boyunca minimum düzeyde değişiklik gösterdiğini bildirdi.

    BEYİN NAKLİ GERÇEKLEŞTİRME POTANSİYELİNİ ORTAYA KOYDU

    Bilim insanlarına göre deneyin başarısı, insan beynini diğer bedensel işlevlerden etkilenmeden incelemenin yeni yollarını açabilirken, teknoloji gelecekte beyin nakli gerçekleştirme potansiyelini de ortaya koydu.

    Nöroloji, pediatri ve fizyoloji profesörü olan Juan Pascual, “Bu yeni yöntem, vücuttan bağımsız olarak beyne odaklanan araştırmalara olanak tanıyarak fizyolojik soruları daha önce hiç yapılmamış bir şekilde yanıtlamamızı sağlıyor” dedi.

    Ekstrakorporeal pulsatil dolaşım kontrolü (EPCC) olarak adlandırılan ve türünün ilk örneği olan sistem, dış faktörleri dikkate almak zorunda kalmadan kan şekeri yüksekliğinin beyin üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için halihazırda kullanılıyor.

    Beynin bu şekilde izole edilmesi, araştırmacıların besin alımının etkisini vücudun doğal savunma mekanizmalarından bağımsız olarak incelemelerine olanak sağladı.

    Araştırmacılar, “EPCC altında yöntemlerimizle incelenen serebral aktivitenin korunması, her bir denek çalışması süresince korunmuştur.

    Oksijen takviyesi yapıldığında beyin dokusunun aşırı oksijenlenmesi ve kraniyotomi kullanıldığında hafif kafa içi basınç değişiklikleri dışında, bu sistem kafa içi basınç, doku oksijen satürasyonu ve sıcaklık gibi serebral fizyolojik parametrelerin neredeyse doğal seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir.” dedi.